Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El D*na Fòrum finalitza amb la signatura del Decàleg sobre la preservació i posada en valor del sistema agroalimentari i gastronòmic de la Marina Alta

La Marina Alta continua amb el seu compromís de fer comarca. Aquest dimecres, en el marc de la celebració del D*na Fòrum Gastronòmic, s'ha donat a conéixer el Decàleg sobre la preservació i posada en valor del sistema agroalimentari i gastronòmic de la Marina Alta.

Aquest document plasma el compromís de treballar per la reconstrucció d'un sistema agroalimentari local que done suport a l'activitat gastronòmica amb l'objectiu de conformar un turisme de qualitat i afavorir la cohesió dels pobles i els seus ciutadans.

Pep Romany, comissari del Fòrum, ha exercit de portaveu d'aquesta iniciativa, que recull el compromís a “convertir l'activitat gastronòmica en un factor estratègic del nostre desenvolupament econòmic i en un instrument essencial per a conservar el nostre entorn mediambiental i la nostra identitat cultural; la nostra manera de ser i viure”.

D'aquesta manera, els signants es comprometen a posar els mitjans necessaris que faciliten el desenvolupament agropecuari de la comarca i el seu acostament a l'oferta gastronòmica i als mercats municipals.

Entre els compromisos concrets adquirits destaquen la construcció d'un molí d'arròs a Pego, un molí de blat en Jesús Pobre o un escorxador a Orba. A més,  s'estableix la creació d'un Pla Estratègic de la Marina Alta que configure un mapa agronòmic de la comarca per a promoure el desenvolupament de productes turístics gastronòmics dissenyats conjuntament entre els ajuntaments de la comarca.

En l'àmbit educatiu, els signants es comprometen a donar suport a la creació d'un Campus Universitari d'Excel·lència en formació i innovació gastronòmica, així com sol·licitar a la Conselleria d'Educació la posada en marxa d'una assignatura sobre cuinar i aprendre a menjar.

El decàleg, que està obert a nous suports, ha sigut signat fins al moment pels ajuntaments de Castell de Castells, Dénia, Gata de Gorgos, Benigembla, el Ràfol d'Almúnia, Ondara, EATIM de Jesús Pobre, Xàbia, EATIM de la Xara, e Verger, els Poblets, Pedreguer, Pego, Orba, la Vall d'Ebo, la Vall d'Alcalà, la Vall de Gallinera, Benidoleig, la Vall de Laguar, Alcanalí, l'Atzúvia, Beniarbeig, Calp i Sagra.

Així mateix, els ponents que han participat en les tres jornades del D*na Fòrum Gastronòmic s'han adherit al manifest, així com els assistents a les ponències, que han plasmat les seues signatures en el document d'adhesió.

El D*na Fòrum Gastronòmic ha sigut patrocinat per Gasterra i la Universitat d'Alacant, i compta amb la col·laboració de l'Associació  d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (Aehtma); el Consorci per la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta – CREAMA; la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta – MACMA i el Centre de Turisme de la Marina Alta. Ha comptat amb la col·laboració, a més, dels alumnes del Grau Superior de Guia i Assistència Turística de l'IES María Ibars.

El Consell Tècnic Assessor està format per Quique Dacosta, Miguel Ángel Civera,  Evarist Miralles, Josep Bernabeu, i l'Oficina de la Innovació i la Creativitat i Turisme Dénia.

 Signatura d'un conveni amb el CEMAS

Durant l'acte de clausura del D*na Fòrum Gastronòmic, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha anunciat la pròxima signatura d'un conveni de col·laboració amb el Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), amb seu a València i vinculat a la FAO.

El director del CEMAS, Vicente Domingo, ha agraït el treball de Dénia i la Marina Alta a l'hora de repensar els sistemes agroalimentaris locals.

Es tracta d'un document que compromet a l’Ajuntament de Dénia a donar suport a la sostenibilitat dels sistemes alimentaris, una declaració d'intencions de col·laboració mútua que posa a la disposició de les dues entitats la informació i coneixements per a desenvolupar accions encaminades a promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la nova “bíblia de la humanitat”.

El D*na Fòrum finalitza amb la signatura del Decàleg sobre la preservació i posada en valor ...
El D*na Fòrum finalitza amb la signatura del Decàleg sobre la preservació i posada en valor ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina