Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El govern municipal presenta els pressupostos “més socials i compromesos amb la ciutadania de la història de la ciutat”

Augmenta les partides de l’àrea i destina més de 6 milions d’euros, el 10% del pressupost municipal, als serveis socials, majors i residència

“Estem davant dels pressupostos més socials i compromesos amb la ciutadania de la història de la nostra ciutat, dissenyats per a continuar la modernització de la ciutat que vam iniciar al 2015 i que són l’eina per a desenvolupar el programa de govern municipal d’esta legislatura”. Amb estes paraules ha definit el regidor d’Hisenda, Paco Roselló, els pressupostos municipals de 2020. L’esborrany dels pressupostos s’ha lliurat hui als grups polítics de l’oposició per tal que els estudien i facen les seues aportacions abans del ple d’aprovació dels comptes previst per al 5 de febrer.

El pressupost de 2020 ascendeix a 61.436.479,72 euros, xifra que suposa un increment de 7,7 milions d’euros respecte de l’anterior. D’este total, el 10%, és a dir, 6,1 milions d’euros, aniran destinats a l’àrea de serveis socials, majors i residència.

Pressupost social

La regidora de Benestar Social, Cristina Morera, ha desgranat les línies principals dels pressupostos d’esta àrea, destacant l’augment de quasi el 10% en Serveis Socials generals, als quals s’hi destinaran enguany 1.950.000 euros, i l’increment del 30% en el pressupost d’igualtat i majors.

Entre les novetats principals per a enguany, Morera ha anunciat la creació d’una partida específica per a desenvolupar accions en matèria d’igualtat i diversitat, àrees que sempre havien estat incloses en els pressupostos genèrics de Serveis Socials, de 76.000 euros. El govern municipal també ha destinat una partida de 50.000 euros per a implantar, per primera vegada, una ajuda municipal per a pares i mares que porten els fills de 0 a 3 anys a les guarderies del municipi, sempre que estes estiguen acreditades per la conselleria.

El Servei d’Atenció a Domicili, que dóna cobertura a persones majors i dependents, reforça el pressupost i passa de 130.000 euros en 2019 a 233.000 euros per al de 2020. Este increment, assenyala la regidora, respon a “l’augment molt considerable de les persones que sol·liciten el servei”. Per últim, la plantilla del departament de Benestar Social també s’incrementarà amb una treballadora social per a dependència i un educador social lligat a la renda valenciana d’inclusió.

Joventut i majors

L’àrea de joventut també cobra protagonisme en els comptes municipals, en els quals van a destinar-se 91.000 euros per a millores de l’Espai Jove de la ronda de les Muralles i uns altres 30.000 euros per a finalitzar les millores en l’aula polivalent. Així mateix, s’han pressupostat 15.000 euros per a desenvolupar el Pla d’Infància i Adolescència, una vegada donada la primera passa amb la creació, a finals de l’any passat, del Consell Local de la Infància i l’Adolescència.

Les instal·lacions de la residència d’ancians Santa Llúcia es veuran millorades amb una inversió de 141.200 euros, que es destinaran a obres i renovació de maquinària en la cuina i a reformes interiors en el centre.

Transformació urbana

Una bona part del pressupost va a destinar-se a continuar amb la transformació urbana de la ciutat iniciada en la legislatura passada. Així, tal i com ha explicat la regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, continuarà apostant-se per la millora de la ciutat, amb inversions en dos projectes cofinançats amb la Diputació d’Alacant que són la reurbanització de la plaça de Valgamedios i carrers adjacents i la reurbanització del camí de Sant Joan.

Així mateix es destinaran 90.000 euros a millores en el Bosc de Diana; 50.000 euros en el parc infantil de la plaça Jaume I; 48.000 euros en millores en la Via Verda i 30.000 euros en la instal·lació d’un semàfor que regule la circulació en l’estretament del camí del Cementeri a l’altura de la Venta de Posa. Ripoll també ha anunciat que s’ha destinat una partida per a contractar l’elaboració d’un estudi d’accessibilitat universal per a l’espai públic del casc urbà.

Neteja i aparcaments

El contracte de neteja finalitza el mes de maig pròxim i el nou pressupost recull un augment de 265.000 euros lligat a les previsions del nou contracte, atès que inclourà majors prestacions que l’actual. A més, en l’apartat d’inversions es contempla destinar 130.000 euros per a la instal·lació de contenidors soterrats al carrer de Sagunt i al Mercat Municipal.

Per a millorar el parc d’aparcament públic “i anar dotant-lo d’una estabilitat”, segons ha indicat la regidora, el pressupost de 2020 destinarà una partida de 150.000 euros per a l’adquisició d’uns terrenys al final de la carretera de les Rotes, en l’antic minigolf, que es destinaran a pàrquing públic.

Cultura i patrimoni

Els pressupostos també contemplen les transferències del Pla Edificant de la Generalitat Valenciana per a la millora de les infraestructures educatives de la ciutat i aposta per invertir en la millora d’infraestructures i espais relacionats amb la cultura i el patrimoni local.

Així, es destinaran 78.650 euros per a millorar les instal·lacions de la Casa de Cultura, 48.661 euros per a finalitzar les actuacions en el Verger Alt del castell, més 80.000 euros complementaris per a ampliar-ne les excavacions arqueològiques, i 64.795 euros per a iniciar les obres en la zona del Verger Baix i poder demanar subvenció al Ministeri de Foment per a esta actuació, valorada en 647.955 euros.

Millores en les instal·lacions esportives

Quant a les infraestructures esportives de la ciutat, el pressupost de 2020 inclou partides per a l’adequació de la pista d’atletisme del poliesportiu (748.000 euros); el canvi de gespa i la instal·lació de reg al camp Diego Mena (300.000 euros); i la reparació del pavelló cobert del poliesportiu afectat per la DANA de setembre de l’any passat (261.000 euros). A este respecte, la regidora de Territori ha aclarit que el pavelló es repararà enguany. En estos moments està redactant-se el projecte i, en aprovar els pressupostos, es licitaran les obres.

Paral·lelament, continua la tramitació de les ajudes pels danys de la DANA de setembre que al seu moment l’Ajuntament de Dénia va sol·licitar als Governs central i autonòmic.

Els comptes també contemplen pressupost per a la realització dels estudis tècnics del projecte d’un nou pavelló esportiu per a la ciutat i una partida de 42.000 euros per a l’adquisició de noves cistelles de bàsquet per a les instal·lacions municipals de Joan Fuster.

Altres inversions

En l’apartat dels pressupostos participatius, s’inclou una pujada del 25% de la partida respecte de l’exercici anterior i a 2020 s’hi destinaran 250.000 euros.

La redacció d’un estudi tècnic per a la realització d’un concurs d’idees sobre l’ús i finalitat del solar públic de l’antic ambulatori de Marqués de Campo, la posada en marxa de la nova Oficina del Clavegueram i inversions en mesures contra incendis com punts d’aigua i tallafocs, són unes altres de les actuacions previstes en els pressupostos d’enguany.

 

 

 

 

El govern municipal presenta els pressupostos “més socials i compromesos amb la ciutadania d...

Altres notícies

Anar al principi de la pàgina