Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia ja disposa de 64 propostes ciutadanes per a posar en valor el seu patrimoni davant la Unió Europea

 

Les ciutats europees que participen en el projecte PART-HER de valorització del patrimoni local han posat en comú els primers resultats en unes jornades celebrades al llarg de la setmana passada al municipi francés de Tours. Dénia va presentar els resultats parcials de l’enquesta oberta a la ciutadania i va participar en una taula redona sobre bones pràctiques culturals. El projecte, finançat per la Unió Europea, pretén  identificar el patrimoni material i immaterial de les ciutats des de la participació directa dels ciutadans, que voten i opinen sobre el seu entorn cultural.

En la reunió de Tours, Dénia va presentar un balanç del treball fet i de l’arreplega de les opinions dels ciutadans, quan encara queden uns mesos per tancar el projecte i les propostes ciutadanes encara poden presentar-se.

Fins el passat 31 de gener s’havien rebut un total de 64 propostes formulades per la ciutadania.

En les enquestes s’han registrat 35 cites al patrimoni material: 6 a l’escena urbana (actuacions de rehabilitació i visibilització); 12 a edificis i monuments; 6 a museus i 11 a difusió del patrimoni.

El patrimoni immaterial compta amb 40 referències: 10 a paisatges (principalment l’agrari i el natural); 9 a gastronomia; 4 a tradicions, espectacles i celebracions; 3 al patrimoni natural; dos a personatges singulars; 5 a la difusió de la pansa; 4 a difusió del patrimoni immaterial; 2 a rehabilitació i protecció de l’arquitectura de pedra seca; una a l’etnologia marinera i una sobre “Dénia viva”.

Com a exemples, en la reunió de Tours es van llegir tres de les propostes recollides: protecció del patrimoni de la pansa, promoció de la Dénia vinculada al cinema i recuperació de la fàbrica del Portland. En un dels debats sobre bones pràctiques de les ciutats en la difusió i protecció del seu patrimoni, l’investigador Alan Swan va exposar els casos de la posada en valor amb senyalètica del Fortí i la Madina Daniya, la recuperació d’arts i artefactes de pesca per al Museu de la Mar, la jornada sobre la cuina de l’època del comte de Dénia celebrada l’any 2012 i les visites guiades de la programació municipal.

La trobada de Tours, de caràcter transnacional, s’ha centrat en el patrimoni immaterial  i és una de les programades per avaluar els avanços dels treballs locals, arreplegar els suggeriments de les ciutats involucrades i determinar les accions a impulsar en els pròxims mesos. La representació de Dénia va estar formada pel cap d’Arqueologia i Museus, Josep Antoni Gisbert, l’investigador Alan Swan, el tècnic de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat Enric Gil i Gabriel González, de la Universitat d’Alacant.

A banda de Dénia, única ciutat espanyola del grup, en el projecte PART-HER participen Parma (Itàlia), Linkoping (Suècia), Tours (França), Kassel (Alemanya), Konavle (Croàcia) i un setè soci, SERN, que és un grup de col·laboració transnacional entre poblacions de la comarca italiana d'Emilia Romagna i una associació de ciutats i comarques de Suècia, en la qual figura la capital, Estocolm.

La presentació de propostes continuarà oberta en els pròxims mesos i l’objectiu és arribar almenys a un centenar. El formulari es pot omplir accedint a l’enllaç següent: https://www.parther.eu/es/se-parte-del-proyecto/

 

 

 

 

 

Dénia ja disposa de 64 propostes ciutadanes per a posar en valor el seu patrimoni davant la ...
Dénia ja disposa de 64 propostes ciutadanes per a posar en valor el seu patrimoni davant la ...
Dénia ja disposa de 64 propostes ciutadanes per a posar en valor el seu patrimoni davant la ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina