Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia referma el seu full de ruta cap a la inclusió i la diversitat

Tots els grups municipals secunden unànimement una bateria d'accions en els àmbits cultural, esportiu, educatiu, institucional, laboral, judicial i festiu

L’Ajuntament de Dénia farà hui un pas més per a convertir la ciutat en un lloc on la inclusió, el respecte a la diversitat i la igualtat siguen efectius i reals en tots els àmbits de la societat. Aquesta vesprada, en el ple ordinari que se celebrarà a les 19 hores, els grups polítics que conformen la Corporació deniera aprovaran per unanimitat una moció conjunta “que va nàixer com una declaració amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI+ (28 de juny), però que hem volgut convertir en un mandat municipal, un full de ruta de tot el que hem de treballar en matèria de diversitat”, ha indicat el regidor d'Igualtat i Diversitat, Javier Scotto.

L'acord reconeix que des de 2015 l’Ajuntament de Dénia ha posat en marxa iniciatives “que tenen com a objectiu un compromís amb la lluita col·lectiva per la igualtat i la llibertat de tota la ciutadania”, però, alhora, constata que “encara queda molt de trajecte per a arribar a ser una societat on no es produïsca cap mena de discriminació per motiu de sexe, identitat de gènere o orientació sexual”. Per això, es configura aquest full de ruta per a Dénia i les EATIM de la Xara i Jesús Pobre, que inclou accions en àmbits molt diversos de la societat.

Comença realitzant una denúncia explícita contra l'homofòbia, lesbofòbia, bifòbia i transfòbia i expressa un compromís d'impuls de mesures per a erradicar aquesta xacra social. Com a mostra pública i visible, amb motiu del 28 de juny es penjarà al balcó de l'ajuntament la bandera arc de Sant Martí del moviment LGTBI+ i, per primera vegada, la bandera trans, per a expressar la seua visibilització i el suport municipal. Així mateix, ha afegit Scotto, en les façanes de l'ajuntament, la Biblioteca Pública Municipal i el Centre Social de Dénia es realitzarà una intervenció amb bandes de tela de colors que, unides, formaran la bandera de l'arc de Sant Martí.

En aquest suport d'imatge al missatge de recolzament a la diversitat sexual, s'han elaborat uns GIF, que es posaran en circulació en xarxes socials i per canals com WhatsApp, amb imatges de llocs emblemàtics de Dénia, la Xara i Jesús Pobre adornats amb banderoles multicolors i el lema “Som de colors” que la Regidoria d'Igualtat i Diversitat va posar en marxa durant el confinament provocat per la crisi sanitària de la COVID-19  per a fer costat al col·lectiu LGTBI+ “que es trobava doblement tancat, patint, en molts casos, discriminació i odi”, ha assenyalat Scotto.

El document que s'aprovarà hui també contempla l'elaboració i proposta per a aprovació del primer Pla Municipal de Diversitat de l’Ajuntament de Dénia i la sol·licitud al Govern central de la creació de la unitat de Policia Local de diversitat per a la lluita contra la discriminació sexual i els delictes d'odi.

La intervenció urbanística permanent en un espai públic del municipi de Dénia per a l'homenatge, reivindicació i visibilització del col·lectiu LGTBI+, el suport municipal a l'associacionisme i col·lectius LGTBI+ del municipi de Dénia, la Xara i Jesús Pobre i reclamar i involucrar a les empreses i institucions privades a trencar els estereotips que acompanyen al col·lectiu, en particular a les dones lesbianes, bisexuals i transsexuals, i implementar  plans laborals de diversitat i espais inclusius i diversos més enllà del sistema binari home/dona són uns altres dels objectius proposats. Així mateix, l'ajuntament ja ha començat a incloure en els plans d'ocupació municipal puntuació a l'efecte de concurrència a persones que hagen patit discriminació sexual i/o delictes d'odi acreditats per resolució judicial o mesures cautelars.

En l'àmbit educatiu es pretén promoure i implementar en tots els cicles de primària i secundària dels centres escolars de Dénia, la Xara i Jesús Pobre programes avalats professionalment sobre diversitat familiar i sexual. Així mateix, en les àrees d'Esports i Cultura es programaran anualment activitats de reconeixement, reivindicació i visibilització del col·lectiu LGTBI+ i de la diversitat.

La moció també expressa un compromís efectiu contra les retallades socials, especialment la prevenció i el tractament del VIH, i sol·licita al Govern d'Espanya la despatologització de les identitats trans i intersexuals, sense que els drets sexuals i sanitaris d'aquestes persones es vegen perjudicats, així com també l'aprovació de la Llei Integral LGTBI+.

En el seu últim punt, l'acord estableix instar al Consell que sol·licite al Registre Civil que se suprimisca el requisit discriminatori cap a les parelles de dones, que han d'estar casades per a la inscripció dels seus fills i filles.

Festes INclusives

L'àmbit festiu és un altre dels pilars d'aquest full de ruta, que estableix la necessitat de promoure la inclusió i la diversitat en les principals festes de Dénia, la Xara i Jesús Pobre.

Aquest objectiu s'ha materialitzat en una campanya presentada hui per Scotto en companyia del regidor de Festes, Óscar Mengual, i els representants de les principals festes de la ciutat: Juan Salvador Pérez Llopis, president de la Junta Local Fallera; Bernardo Hernández, membre de la Comissió de Festes, en representació de la Festa Major, i Amparo Mata, membre de la directiva de la Federació de Moros i Cristians (FEMMICC) de Dénia.

La campanya de festes inclusives utilitza el logo IN, primera part de la paraula “inclusiva” i vocable anglés d'ús generalitzat la nostra llengua que significa “en”, per a expressar el sentiment de “estar dins” de les nostres festes sense cap mena de discriminació. Es juga també amb els colors que més identifiquen a cadascuna de les festes i amb formes geomètriques, creant dissenys que interpreten la unió, complicitat i comunitat.

Així doncs, quan aquestes celebracions tornen al calendari anual, podrem veure els missatges “Ja estem in Falles”, “Ja estem in Moros i Cristians” i “Ja estem in Festa Major” seguits del text “Ni per sexe, ni per raça, ni per religió, ni per capacitats. In Dénia, cap persona es queda fora”.

Tota una declaració d'intencions que afig a les festes populars “la perspectiva igualitària, diversa i inclusiva”, en paraules de Scotto. És més que una campanya, com ha indicat el regidor Festes, Óscar Mengual, “és creure'ns que la diversitat i la igualtat han d'estar sempre ací”.

Dénia referma el seu full de ruta cap a la inclusió i la diversitat
Dénia referma el seu full de ruta cap a la inclusió i la diversitat
Dénia referma el seu full de ruta cap a la inclusió i la diversitat

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina