Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

El Museu de la Mar es retroba amb el públic exhibint noves peces en l'exposició

S'ha instal·lat una vitrina dedicada a l'artilleria naval del segle XVIII en la qual destaca un falconet donat per Vicente Luis Moncho

El Museu de la Mar ha reobert les portes després del confinament amb alguns canvis en la disposició dels continguts i una novetat interessant, l'exposició de peces d'artilleria naval del segle XVIII procedents de navilis afonats enfront de les costes denieres i donades per particulars per al gaudi general del públic.

És el cas de la peça central de la vitrina dedicada al segle XVIII: un falconet o canó de borda giratori que ha sigut donat per Vicent Luis Moncho, del Verger. Moncho va realitzar la troballa fa més de quaranta anys, mentre “polpejava” en aigües de la badia de l’Almadrava. En aquells dies, va oferir la peça al del Museu Arqueològic de Dénia, però el seu director, José Carrasco, va haver de declinar quedar-se-la per falta d'espai per a emmagatzemar-la i exposar-la i va aconsellar a Moncho que la guardara fins a tindre lloc per a ella. D'aquesta manera, Moncho ha tingut el falconet a resguard en sa casa durant quasi mig segle i, ara que la ciutat ja disposa d'un espai adequat dedicat a la mar, no ha dubtat a donar la peça, la primera d'aquestes característiques que ingressa en els fons del Museu Arqueològic de la ciutat, segons ha indicat el director del museu, Josep Antoni Gisbert.

I, no obstant això, fa més d'un segle se’n va trobar un altre en aigües de les nostres costes. Segons ha relatat Gisbert, en 1890 es va trobar un falconet “en condicions tan perfectes que fins i tot es podia accionar del dispositiu de llevar la càrrega”. Els pescadors que el van trobar, li’l van entregar a Roc Chabás, qui el va custodiar a sa casa fins que, poc abans de morir, el va donar al Museu de Belles Arts de València.

La procedència del falconet donat per Moncho està encara per confirmar. Es tracta d'una peça d'artilleria que formava part habitualment tant de l'equipament dels navilis de guerra com de les naus pirates o corsàries.

El canó de borda es pot admirar en el museu al costat d'un projectil d'obús de “a 32 lliures” i un altre de canó de “a 12 lliures”, pertanyents a la munició amb la qual estava equipada la fragata La Guadalupe que es va afonar enfront de la punta del Sard de les Rotes en 1799. El projectil d'obús és una donació realitzada al Museu Arqueològic per Santiago Reyna Doménech. També hi trobarem una càrrega de recambra de peça artillera de falconet procedent d'una nau militar afonada en la punta de l'escullera sud, pertanyent al derelicte “Kompas” i donada al museu per Jean Castera.

Troballes que aporten informació “molt important” sobre els naufragis que al llarg de la història s'han succeït enfront de les nostres costes, bé per accident o a causa de les guerres i que, gràcies a la generositat dels donants, ja poden ser gaudits per tot el públic.

En aquest sentit, el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, ha agraït personalment la donació a Vicente Luis Moncho i ha animat als qui tinguen troballes arqueològiques subaqüàtiques a les seues cases perquè les donen i permeten que siguen públiques i que donen molt més valor a este Museu de la Mar.

El Museu de la Mar es retroba amb el públic exhibint noves peces en l'exposició
El Museu de la Mar es retroba amb el públic exhibint noves peces en l'exposició
El Museu de la Mar es retroba amb el públic exhibint noves peces en l'exposició
Anar al principi de la pàgina