Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Pescadors i científics intercanvien a Dénia projectes i experiències

 La protecció de recursos, les mesures reguladores i la supervivència de les flotes van estar en l'agenda de treball

Representants de les confraries de pescadors de la Marina Alta i investigadors de l'Institut de Ciències de la Mar-CSIC i de la Universitat d'Alacant van compartir informació i experiències en una jornada de treball celebrada dissabte passat a Dénia acollida per l'Oficina de la Innovació i la Creativitat. La trobada és conseqüència de les conclusions del D*na Fòrum, organitzat el mes de novembre de l’any passat, en el qual ja va haver-hi un debat públic sobre el futur de la pesca al Mediterrani i la protecció dels seus recursos.

Tant el sector pesquer com el científic van coincidir com a punt de partida que és necessari prendre mesures per a assegurar el futur de la pesca, de les espècies i dels ecosistemes marins. A més, la representació de les confraries va expressar la preocupació per l'aplicació de les recents normatives de la Unió Europea que plantegen restriccions de calendari, repartiment de dies, vedes prolongades i objectius difícils d'aconseguir.

L'investigador Alfonso Ramos, director del Centre d'Investigacions Marítimes de la Universitat d'Alacant, va exposar els resultats de les experiències de protecció del lluç i el moll duts a terme a Santa Pola, Tabarca i altres punts de la província, i es va oferir a col·laborar amb les confraries per a posar en marxa nous projectes d'àrees protegides en consens amb els pescadors locals, que, segons va insistir, són els qui coneixen des de l'experiència les zones de cria i refugi de les espècies.

Per part seua, Joan B. Company i Antonio Lombarte, investigadors de l’ICM- CSIC i autors d'informes i projectes sobre la pesca al Mediterrani per al govern espanyol, van plantejar les experiències de protecció realitzades fins hui i es van mostrar favorables a presentar propostes conjuntes a mitjà termini per a l'àrea de gestió GSA6, que abasta la part del litoral mediterrani des de Cartagena fins al nord de Catalunya.

Els investigadors van reconéixer que amb les mesures preses fins ara per la Unió Europea s'han fet avanços sol parcials i que no sempre s'han obtingut els resultats esperats. En aquest sentit van compartir i van demanar opinió als pescadors de la Marina sobre els projectes i nous escenaris sobre els quals treballen, amb l'objectiu de plantejar una alternativa eficient i comuna per a convéncer a la Unió Europea i esmorteir almenys els efectes negatius que pogueren desprendre's de la nova i controvertida normativa.

Els representants de les confraries van exposar la seua visió sobre les propostes dels científics, van mostrar la seua preocupació pel futur de la seua activitat i les estrictes normatives que se'ls apliquen des de l'administració, i van agrair les explicacions que se'ls havia donat i que van considerar de gran interés. Igualment es van oferir a col·laborar en possibles estudis i treballs sobre les seues respectives aigües de pesca que afavorisquen la presa de decisions i permeten una millor gestió dels recursos.

Per part dels pescadors van estar presents José Ignacio Llorca (president de la confederació de Confraries de Pescadors de la província d'Alacant i Patró Major de la Vila Joiosa), Juan Antonio Sepulcre (Patró Major de Dénia), Amadeu Ros (Xàbia) i Paco Catalá (Patró Major de Calp) i Ismael Femenía (Calp).

La jornada va estar moderada pel biòleg Miguel Ángel Civera, assessor de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat, encarregada dels projectes relacionats amb la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO. L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va saludar als presents a l'inici dels treballs desitjant que fora fructífer aquest diàleg entre dos sectors, el de la investigació pesquera i el de la pràctica de la pesca, que es necessiten mútuament.

Pescadors i científics intercanvien a Dénia projectes i experiències
Pescadors i científics intercanvien a Dénia projectes i experiències
Pescadors i científics intercanvien a Dénia projectes i experiències

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina