El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Dénia, Raúl García de la Reina, l'arxivera municipal, Rosa Seser i l'historiador Ricard Llompart, han presentat hui, 23 de novembre, la programació de la primera edició de “Jornades d'història de la Marina Alta 2023”. Les jornades, que estan plantejades amb un caràcter anual, estan articulades per l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta, l'Arxiu Municipal, i amb la col·laboració de la UNED-Dénia. Amb estes conferències monogràfiques es vol reflexionar sobre els diversos aspectes que han fet evolucionar la història comarcal, per a fer-nos entendre millor el món que vivim, segons ha declarat Raúl García de la Reina.
Les jornades de la primera edició el títol de la qual és “Violència i Estat emergent. La Marina Alta (1833-1923)”, coordinades per l'historiador Ricard Llompart, amb un format de set conferències, una exposició de dibuixos, i una visita guiada, es desenvoluparan entre l'1 i el 16 de desembre. Els ponents de les conferències inclouen a un grup d'investigadors i historiadors, que prenent com a referència el territori de la Marina Alta, han estudiat la violència durant el llarg període històric que comença amb la mort de Ferran VII, en 1833, i finalitza amb l'arribada de la Dictadura de Cosí de Ribera en 1923.
Les jornades s'han plantejat, segons Rosa Seser, “com a conferències curtes de 45 minuts, perquè la gent puga participar, puga preguntar i debatre. Algunes conferències tindran un caràcter més teòric, però hi haurà altres xarrades que seran més dinàmiques, i que a la gent li sonaran més, pels temes històrics que es tractaran com són el caciquisme, el bandolerisme i pense que a la gent li agradarà participar”. La idea d'este cicle de conferències, ha continuat l'arxivera, “és parlar de la història de Dénia, perquè una ciutat com la nostra ha de dedicar algun moment de l'any a parlar d'Història amb majúscules. S'ha volgut buscar un equilibri entre les conferències basades en dades històriques i conferències basades en casos més pràctics i puntuals comarcals, per a fer les jornades més dinàmiques.”
Ricard LLompart ha comentat que “la idea de les jornades era basar-se en un període concret de la història, per a poder reflectir com era la vida en aquells dies. Es parla de violència, perquè en l'època liberal la violència és bàsica, quan no hi havia guerra civil, hi havia guerrilles, i quan no, hi havia revoltes. Tot això fa, que la situació social que es visca en aquesta època siga molt dura, perquè no hi havia forces públiques encara en la zona, i la guàrdia civil tardarà a arribar a la comarca, i més tardarà a funcionar bé”.
La inauguració dels actes serà el divendres 1 de desembre, a les 19.30, a la Biblioteca municipal amb la conferència “Algunes consideracions al voltant de la violència i la mort durant l’ assentament del liberalisme a la Marina Alta”, impartida per Ricard Llompart, historiador i coordinador de les Jornades. La conferència girarà al voltant de la relació existent entre la violència i les primeres etapes i l'enfortiment del règim liberal en l'Estat espanyol i les seues repercussions a la Marina Alta.
El dissabte 2 de desembre, a les 11.00 hores, tindrà lloc la ponència marc “Violència i estat emergent a l’ Espanya del llarg segle XIX”, a càrrec de Jesús Millán, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de València, que donarà una visió més àmplia, basada en dades i amb un component teòric rigorós de la història. La jornada seguirà amb la conferència de l'historiador Jesús E. Alonso, “Violència política i pacificació social: només algunes ullades i observacions al vol”. Totes dues conferències es desenvoluparan a la Biblioteca municipal.
La jornada del dimarts 12 de desembre, es desenvoluparà amb dues ponències, la primera a les 18.45 hores de la vesprada, a càrrec de l'investigador Manel Arcos, amb el títol “A propòsit dels 150 anys del robatori de Benimassot”, i la segona que serà a continuació, a les 19.45 hores, impartida per l'investigador Josep I. Luri, el títol del qual és “Costa Violenta. Delincuencia y control policial en el sur del litoral de la Marina, S.XIX”, en les quals ens relatarà la violència costanera, el contraban. Les dues conferències seran a la Biblioteca municipal.
Finalment, el dijous 14 de desembre, també tindran lloc dues conferències a la Biblioteca. María Dolores Ramírez, historiadora i professora de la UNED-Dénia, impartirà a les 18.45 hores de la vesprada, la primera xarrada, “Dificultades de la construcción del liberalismo en Dénia”, i Joan Miquel Almela, historiador i arxiver donarà la conferència “Entre el sogre i el gendre. Estretègies de poder dels Sal de Pego i els Torres de Benissa”, centrada en el caciquisme que va tindre lloc a Pego.
Paral·lelament al cicle de conferències s'exhibirà, també a la Biblioteca, l'exposició de dibuixos d'Andrés Jaén “Violència i criminalitat a la Marina Alta”.
I per a finalitzar el cicle de jornades, el dissabte 16 de desembre a les 11.00 hores, tindrà lloc una visita guiada organitzada pel periodista i investigador Antoni Reig, que ens guiarà per un interessant itinerari pels carrers de la Dénia criminal de l'època.
Totes les conferències de les jornades “Violència i Estat emergent. La Marina Alta (1833-1923)”, són gratuïtes, fins que es complete l'aforament.
La visita guiada del 16 de desembre és prèvia inscripció, trucant al telèfon de l'arxiu municipal, 966420940, o enviant un correu electrònic a arxiu@ayto-denia.es