Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Ajuntament demana una vegada més a la Conselleria de Sanitat que l’hospital de Dénia porte el nom del cardiòleg Paco Torrent

Sense dubtes ni fissures, per unanimitat, la Corporació municipal va aprovar ahir en ple la moció de l’equip de govern (PSPV-Compromís) de reiterar a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana la sol·licitud que l’hospital de Dénia siga batejat com a Hospital Doctor Torrent Guasp, en reconeixement a l’eminent cardiòleg. Per haver sigut Dénia el lloc on es va desenvolupar la seua carrera professional i tasca d’investigació mèdica reconeguda internacionalment (va estar proposat al Premi Nobel l’any 1978), “per l’enorme admiració i estima que la ciutat li té” i davant la commemoració, en 2025, dels vint anys de la seua mort, se sol·licita de nou, per tercera vegada (ja s’havia fet en 2005 i en 2017), que es batege l’hospital amb el nom del doctor Torrent.

 

En cas que, continua la moció, la petició siga denegada, es demana a la Conselleria que “es considere que un dels dos centres de salut de Dénia –l’actual de l’avinguda Joan Fuster i el previst en l’avinguda de Miguel Hernández, la construcció del qual ha estat anunciada recentment per la Generalitat- porten el nom del cardiòleg.

 

El metge i investigador Francisco Torrent Guasp, nascut a Gandia, va arrelar a Dénia per vinculació familiar i laboral. És ací on va desenvolupar la seua investigació, pel seu compte, fora d’institucions acadèmiques i de recerca, i on va viure amb la seua dona, Teresa Boluda, i la família.

 

Paco Torrent va realitzar un descobriment important sobre la morfologia i fisiologia del cor, en demostrar que estava format per una única banda muscular, plegada sobre ella mateixa en forma helicoidal. La seua investigació va rebre reconeixement nacional i internacional i el va fer mereixedor de nombroses distincions.

 

A Dénia, se’l recorda “pel seu caràcter proper i afable que tant estimaven els seus pacients i les persones que el coneixien”. De fet, va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat l’any 1991.

 

Arran de la seua mort sobtada a 2005, l’Ajuntament de Dénia va demanar a Sanitat que batejara l’aleshores hospital comarcal de la Pedrera amb el seu nom, sol·licitud que es va reiterar a 2017 que el Ple de la Corporació va aprovar una moció que, a més, va ser recolzada per moltes altres poblacions de la Marina Alta, perquè el nou hospital, inaugurat l’any 2009, passara a dir-se Hospital Metge Torrent Guasp. Ara, a les portes del vint aniversari de la mort del doctor Torrent, la ciutat torna a reclamar eixe reconeixement.

 

Neteja de platges

 

Un altre dels punts de l’orde del dia aprovats ahir, amb els vots favorables de PSPV, Compromís i Gent de Dénia, el no de Vox i l’abstenció del Partit Popular, va ser l’aprovació dels plecs del servei de neteja de platges i iniciar l’expedient de contractació del servei a través d’un procediment obert.

 

El pressupost de la licitació ascendeix a 10.532.343,80 euros, IVA exclòs, corresponents a 10 anys de contracte. Els nous plecs, va explicar el regidor de Platges, Pepe Doménech, incorporen nous criteris i millores com la instal·lació de papereres, el manteniment i reparació dels rentapeus o el subministrament de maquinària garbelladora per a la nova planta d’algues. La nova contractació suposarà també un reforçament del personal dedicat a la neteja de les platges.

 

Relacionat amb este punt, es va aprovar també el projecte de construcció de les instal·lacions corresponents al servici de manteniment de platges del municipi. En la planta d’algues, es tractaran les restes de posidònia per a separar l’alga de l’arena, que es retornarà a les platges.

 

La planta se situarà en una parcel·la rústica i es distribuirà en quatre parts, va informar Doménech en el ple. Una nau on se separarà l’alga de l’arena; una altra zona on es dipositaran la posidònia amb arena arreplegada en les platges perquè se seque i els muntons d’arena ja garbellada que es retornarà a la platja; una àrea de contenidors i un espai per a les oficines.

 

Van donar suport al punt el PSPV, Compromís i Gent de Dénia; oposant-se Vox i el Partit Popular.

 

Declaració d’emergència forestal

 

La moció sobre declaració d’emergència forestal presentada pel grup Gent de Dénia va ser acordada per unanimitat. La sequera que patim ha marcit els pins del nostre territori, un estat en el qual els exemplars són més vulnerables a les malalties causades per microorganismes i el seu vector principal, l’escarabat Monochamus galloprovincialis. La sequera de l’arbrat contribueix també a incrementar el risc d’incendis forestals.

 

Per estos motius, l’Ajuntament de Dénia sol·licita a la Conselleria de Medi Ambient que declare la sequera del pi com una emergència sanitària forestal en les zones afectades de la Comunitat Valenciana i mobilitze els recursos necessaris per a fer front a esta situació crítica. Demana també que s’habilite una assignació pressupostària extraordinària per a finançar un pla de contingència integral que continga mesures de prevenció, detecció precoç, control i recuperació dels ecosistemes afectats i que s’implemente un pla d’acció urgent per a controlar la malaltia.

 

Altres de les qüestions tractades ahir en la sessió plenària van ser:

 

  • l’aprovació d’un conveni interadministratiu amb la Xara per al finançament d’esta entitat local menor mitjançant transferència d’un capital de 150.000 euros per a inversions. En concret, va informar el regidor d’Hisenda, Paco Roselló, per a la rehabilitació de la Casa del Vidre per a convertir-la en el Museu del Picapedrer. Vots favorables de PSPV, PP, Compromís i Gent de Dénia, vot desfavorable de Vox.

 

  • l’aprovació de la moció per a sol·licitar al Consell de la Generalitat la declaració de Dénia com a zona tensada amb l’objectiu de regular els preus del lloguer i facilitar l'accés a una vivenda digna, especialment per als sectors més vulnerables de la població. PSPV i Compromís a favor, resta de grups municipals, vot en contra.

 

  • la moció presentada pel Partit Popular per a la protecció i revitalització dels bous a la mar a Dénia va ser rebutjada amb els vots de l’equip de govern (PSPV-Compromís) enfront dels vots afirmatius del PP, Vox i Gent de Dénia.

 

 

 

 

 

 

El cardiòleg Francisco Torrent Guasp

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina