Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Ajuntament de Dénia projecta una reurbanització de la Glorieta que pose en valor aquest espai històric de la ciutat després de la seua conversió en zona de vianants

 

En els últims anys, les ciutats estan experimentant una transformació que la pandèmia provocada pel coronavirus no ha fet més que accelerar. Una transformació que era “inevitable i urgent” per a adaptar-se “a la nova situació de crisi climàtica” que se cern sobre el planeta, argumenta la regidora de Territori i Qualitat Urbana de Dénia, Maria Josep Ripoll. El govern municipal ha apostat per la recuperació de l'espai públic per a les persones “com un dels punts forts del nostre programa de govern”; una línia de treball iniciada en la passada legislatura, que va veure com a espais i vies emblemàtiques de la ciutat es remodelaven i regeneraven per a ús i gaudi dels vianants.

Ara, el govern municipal té altres dos projectes basats en aquesta mateixa filosofia, la redacció i l'execució de la qual pretén cofinançar al costat de la Diputació d'Alacant a través de les ajudes del Pla d'Inversions i Finançament en Infraestructures 2020-2023 de la institució provincial.

D'una banda, es projecta la reurbanització de la glorieta del País Valencià i el seu entorn –els carrers de Ramón y Cajal, Cop i el carreró de Morand- amb l'objectiu, ha explicat Ripoll, “de posar en valor aquest espai històric ”i reforçar en aquest espai el concepte de glorieta.

La memòria valorada que l’Ajuntament de Dénia presentarà a la Diputació aposta per reforçar la Glorieta com un espai per als vianants, atorgant-li una geometria el·líptica i ampliant l'espai amb vegetació natural central, utilitzant espècies autòctones de la Marina Alta o naturalitzades històricament, i plantant arbratge per a crear zones d'ombra. Es proposa mantindre la seua característica rajola massissa roja i el paviment petri de la zona central, així com eliminar la presència de vehicles –trànsit rodat i aparcament-, una mesura que ha entrat en vigor fa unes setmanes. La reurbanització que projecta l'ajuntament també contempla l'eliminació de la gespa artificial que cobreix ara algunes zones de la glorieta, de les barreres arquitectòniques que impedeixen l'accessibilitat i l'ocupació excessiva de superfície coberta per grava o cants.

Quant als carrers de l'entorn, l'actuació principal consistirà en la seua repavimentació, adequant també les infraestructures que siguen necessàries.

La redacció del projecte i l'execució dels treballs tenen un pressupost global de licitació de 967.429,26 euros, dels quals la Diputació podria subvencionar fins a un 55%. El termini d'execució estimat, a falta del que concrete el projecte, és de 8 mesos. La intenció de l'executiu local és dur a terme aquest projecte en primer lloc, entre 2021 i 2022, segons ha indicat la regidora de Territori.

La setmana vinent, representants municipals es reuniran amb els residents de l'àrea afectada per a explicar-los el projecte, consensuar dates perquè els treballs molesten el menys possible a veïns, comerciants i hostalers i escoltar les propostes que desitgen fer, segons ha anunciat l'alcalde, Vicent Grimalt.

Grimalt també ha volgut agrair a les regidores del grup municipal Ciudadanos el seu suport a aquests projectes i “la seua disposició a la col·laboració amb aquest equip de govern” i ha avançat que la setmana vinent també assistiran a una reunió prevista amb el diputat provincial d'Infraestructures i Assistència a Municipis, Javier Gutiérrez (Cs) per a abordar els projectes de Dénia. 

El segon projecte que Dénia presentarà al Pla Planifica consisteix en la millora del ferm del carrer del Marqués de Campo i el canvi de les lluminàries a tecnologia led.

A causa del volum de trànsit suportat, el paviment d'aquesta artèria principal de la ciutat està molt deteriorat i necessita ser substituït. Segons la memòria redactada per tècnics municipals, es demoliran les bandes de pedra transversals que creuen la calçada, així com un metre de llamborda a cada costat d'elles, col·locant un nou ferm amb paviment de llamborda de formigó.

També es desmuntaran els senyals de trànsit verticals, la cartelleria i els pilons per a replantejar-ne la quantitat i disposició, “ja que ara no fan fàcil el passeig per al vianant”, ha assenyalat la regidora Maria Josep Ripoll.

Així mateix, se substituiran els 106 punts de llum de vapor de sodi per tecnologia led per a millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic del carrer.

Aquests treballs al carrer del Marqués de Campo tenen un pressupost de licitació de 330.309,28 euros, dels quals la Diputació podria subvencionar fins a un 55%, i un termini d'execució aproximat de 4 mesos.

L'alcalde, Vicent Grimalt, ha subratllat que els dos projectes presentats al Pla Planifica   contribuiran a fer del centre de Dénia “un anell per als vianants, còmode per a les persones, que connecte el patrimoni cultural i històric”, com a museus, esglésies o la biblioteca municipal. Així mateix, opina que es tracta de “un procés que no pot parar-se fins que aconseguim una ciutat moderna i sostenible, pensada per a les persones”.

Amb tot, l'alcalde reconeix que la recuperació d'espais públics ha d'anar lligada a l'ordenació d'aspectes com la càrrega i descàrrega de mercaderies i persones que viuen en les zones per als vianants, i així es farà des de l'ajuntament.

L'aparcament és una altra qüestió fonamental en el procés de conversió en zona de vianants del centre de la ciutat. A més de les bosses de pàrquing públic gratuït disponibles en l'extraradi, a no més de 15 minuts a peu del centre, Vicent Grimalt ha anunciat que l'ajuntament ha mediat en la negociació de l'acord que estan a punt de tancar les associacions Aehtma, ACADE, ACE i el Mercat Municipal amb els aparcaments privats del port, el Raset i el carrer de la Via per a poder oferir a la seua clientela preus avantatjosos, i fins i tot gratuïts, segons els casos.

L’Ajuntament de Dénia projecta una reurbanització de la Glorieta que pose en valor aquest es...
L’Ajuntament de Dénia projecta una reurbanització de la Glorieta que pose en valor aquest es...
L’Ajuntament de Dénia projecta una reurbanització de la Glorieta que pose en valor aquest es...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina