Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Ajuntament de Dénia trau a licitació les obres de restauració de la Torre del Galliner i el Verger baix del castell

L’Ajuntament de Dénia ha tret a licitació les obres de restauració de la Torre del Galliner i el Verger baix del castell, que seran cofinançades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través del programa 1,5% Cultural i el Consistori denier. El pressupost de les actuacions ascendeix a 790.457,84 euros, dels quals el ministeri aportarà 491.376.57 euros (82.135,33 euros en 2022 i 409.241,24 euros en l'anualitat 2023) i l’Ajuntament de Dénia 299.081,27 euros (50.000,01€ en 2022 i 249.081,26€ en 2023).

En la memòria del projecte, redactada pels arquitectes Julián Esteban Chapapría i Elisa Moliner Cantos, s'ha dividit l'àmbit d'actuació en tres sectors: 1.- Àrea del Verger baix, incloent el front de l'àmbit de la Bateria de la Mar fins a la Torre del Llavador o de la Senieta; 2.- Portaldels Reis o dels Socors i 3.- Torre del Galliner. En total, 2.916,80 metres quadrats de superfície afectats. L'actuació comprén, d'una banda, treballs d'obra de paleta i maçoneria i, per un altre, tasques de restauració. El termini d'execució de les obres és de 10 mesos.

En el sector 1 -Verger baix i Bateria de la Mar- es projecta una ordenació dels accessos, habilitant-ne dos: un des de la via pública per la Torre de Galliner i un altre des de l'interior del castell, a través del Portal dels Reis, descendint mitjançant rampes fins al pla inferior del Verger baix. Es procedirà també a la consolidació i cobriment de les estructures islàmiques d'aquesta zona, configurades per tres murs longitudinals paral·lels que defineixen dues naus o galeries. La intervenció actual pretén la seua protecció mitjançant tècniques constructives similars a les de la seua construcció. En una altra fase es projectarà el seu cobriment, mitjançant arquitectura efímera, que permetrà una millor conservació dels vestigis existents, així com el seu ús per a allotjar projectes de difusió temàtics, mitjançant panells que es distribuiran al llarg dels murs perimetrals. En aquest sector també es projecta una intervenció en l'antic polvorí i el tractament de superfícies entre el marge i la Bateria de la Mar.

Unes altres de les actuacions previstes en la zona són la restauració del llenç de muralla entre la Bateria de la Mar i la Torre del Galliner i superfícies annexes; la construcció de rampes de comunicació de la part baixa del Verger baix amb l'eixida cap al Portal dels Reis i la instal·lació d'il·luminació monumental del pla superior del Verger baix, que abasta des de la Torre del Mig fins al baluard oriental allí on s'uneix al mur superior de l’alcassaba.

En el Portal dels Reis o dels Socors es procedirà a un tractament de les superfícies, eliminant el nivell de farciment que les cobreix actualment, i tant el portal com el seu cub annex de planta semicircular es restauraran, recuperant la forma perduda d'aquest important accés que comunicava la ciutat baixa amb el turó del castell.

Així mateix, en substitució de l'escala-rampa de fort pendent que actualment ascendeix des del Portal dels Reis cap als espais confrontants amb els llenços sud de la muralla del castell, es projecta, recolzant-se en un mur de pedra en sec, una rampa amb diferents trams interromputs per altiplans cada certa distància.

Finalment, es preveu la rehabilitació i posada en valor de la Torre del Galliner, una estructura que va ser buidada interiorment a la fi de la dècada dels 70 del passat segle i a la qual ara, amb aquest projecte, es proposa traure partit prioritzant el seu paper com a accés i comunicació entre la façana marítima de la ciutat i l'interior del complex monumental.

Per a això, una vegada desmuntada l'estructura actual deteriorada i obsoleta, es proposa la construcció d'una escala per a la circulació de visitants, que en una altra següent fase serà millorada amb un ascensor.

Per al correcte funcionament de l'accés s'ha projectat, al costat de la Torre del Galliner, l'eliminació dels escalos actuals des de la vorera de la ronda de les Muralles, i la construcció, fora de la vorera per als vianants del vial, d'una escala amb ample de 1,50 metres i tres trams de rampa amb altiplans intermedis que ascendeixen des de la cota de la vorera fins a la plataforma que antecedeix a l'ingrés a la torre.

L’Ajuntament de Dénia trau a licitació les obres de restauració de la Torre del Galliner i e...
L’Ajuntament de Dénia trau a licitació les obres de restauració de la Torre del Galliner i e...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina