Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia celebra el centenari d'Estellés amb una variada programació d'activitats

Amb este programa, es busca que Estellés perdure com a gran exponent de la cultura valenciana

El vicealcalde de Dénia i regidor de Normalització Lingüística, Rafa Carrió, i el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina, han presentat este matí del divendres 17 de maig, la programació organitzada amb motiu de l'Any Estellés (1924-2024). Durant l'acte s'han donat a conéixer tots els actes que s'organitzaran des de l'Ajuntament, per a commemorar el centenari del naixement del poeta valencià, i defendre la llengua i la cultura valenciana.

Dénia es va sumar al gener de 2024 a la iniciativa "Estellés als pobles", de la qual ja formen part 40 municipis valencians i les universitats públiques de València, Alacant i Jaume I de Castelló, per a recordar al poeta valencià, amb diverses activitats culturals i de llarg a llarg de la geografia valenciana.

 

Programació cultural Any Estellés

El regidor de Cultura, ha destacat que “la vinculació d'Estellés amb Dénia transcendix la simple admiració per les seues creacions literàries, ja que entre les seues obres es troba "A Dénia", inclòs al poemari Mural del País Valencià III, entre molts altres. Així que Dénia no podia faltar en esta commemoració”. Raul García de la Reina ha aprofitat per a declarar que “tampoc podíem deixar de reivindicar davant la Generalitat Valenciana la declaració del 2024 com a Any Cultural Estellés. Així ho vam fer amb l'aprovació d'una moció en el ple de gener, que va comptar amb els vots favorables de tots els grups excepte Vox. De moment, de la Generalitat no sabem res, però els municipis de la plataforma "Estellés als pobles" ens vam comprometre a portar avant este merescut homenatge i hui volem presentar-vos el que hem preparat fins al mes de novembre”.

 

Les activitats es van iniciar el passat dia 12 abril amb la commemoració a Dénia amb la representació de “La veu que mai s'oblida”, un espectacle que va combinar música en directe, dansa i poesia per a retre homenatge el poeta. A més, en l'Espai Joan Castejón hi ha una mini exposició i en un espai destacat de la sala tenim el retrat d'Estellés.

 

La programació arranca divendres que ve 30 de maig, amb la conferència “L’ inventari clement de Gandia”, a càrrec de Josep Lluís Roig i Maria Josep Escrivà, poetes i responsables de l'edició del llibre, que tindrà lloc a les 19.30 hores a la Biblioteca. Es tracta del llibre inèdit de Vicent Andrés Estellés. El verdader llibre guanyador del premi Ausiàs March de Gandia de l'any 1966, que ha sigut publicat per Edicions 96.

 

Després de les vacacions estivals, el mes de setembre Dénia té una cita molt especial, la “Celebració del naixement del poeta”, que tindrà lloc el 4 de setembre.

 

Per a la celebració del 9 d'octubre s'ha organitzat l'activitat “Música i poesia”, el divendres 11 d'octubre, a les 19.30 hores a la Biblioteca. Es tracta d'un concert poètic musical “Ací ens pariren, ací estem”, a càrrec de Joan Femenia, rapsode, i Enric Casado, músic i cantautor. Es tracta de diversos poemes de Vicent A. Estellés recitats i cantats en format acústic.

 

També s'ha pensat en activitats per als més xicotets, amb una activitat que es desenvoluparà el dissabte 9 de novembre, el biblioconcert “Estellés i més, amb Dani Miquel. Serà a les 12.00 hores a la Biblioteca, que acollirà una experiència a través de la poesia valenciana, on Estellés i altres poetes ens guiaran per un viatge a través de les paraules i les emocions que desperten.

 

L'any finalitzarà amb el Biblioconcert “Estellés a cau d'orella”, de Pau Alabajos, que tindrà lloc el divendres 22 de novembre, a les 19.30 hores, a la Biblioteca.

 

Campaña Estellés al cor i vinculació amb Dénia

Rafa Carrió ha explicat que l'objectiu fonamental d'esta iniciativa és “com ja vam fer amb María Ibars, per justícia històrica i cultural, posar en valor les nostres cultura i llengua valencianes”. “Des de Normalització Lingüística hem dissenyat una campanya de difusió de la figura de Vicent Andrés Estellés, ‘Estellés al cor’”. Durant el mes de setembre, mes de naixement del poeta valencià, s'ha organitzat “una campanya potent de visualització amb samarretes que es repartiran, implicant principalment en centres educatius i associacions culturals, així com una iniciativa de difusió en xarxes socials”, ha indicat el vicealcalde.

 

“L'Any Cultural Estellés a Dénia és una oportunitat única per a celebrar i recordar a un dels nostres poetes més estimats, ja que la ciutat té una connexió molt especial amb la figura d'Estellés. Nosaltres tenim a ‘Estellés al cor’, dedicant-li un carrer, així com una altra commemoració institucional fa uns anys”, ha manifestat Rafa Carrió, qui ha recordat que en la moció presentada “ja reflectíem la vinculació d'Estellés amb Dénia, que és palesa en el Llibre de Dénia, amb una compilació de poemes dedicats a la comarca. També van ser nombroses les visites a Dénia, que estan documentades, així com les seues intervencions en homenatges, concursos o inauguracions”.

 

“Amb un estil únic, este poeta de realitats no va deixar de reivindicar mai, per damunt de tot, el dret a l'alegria. I amb esta programació esperem compartir-la amb alegria amb tota la ciutadania” ha declarat el regidor de Normalització Lingüística.

 

Urbajove

Finalment, des de la Regidoria de Joventut, dirigida per Valen Alcalà, també hi haurà espai per a posar en valor a Estellés. Serà també durant el mes de setembre, les dates del qual encara estan per a concretar, “però serà un URBAJOVE especialment dedicat al centenari del naixement del poeta, El que es pretén és difondre entre la joventut la figura del gran exponent de la cultura valenciana, a través de diferents activitats lúdiques i culturals, com són grafitis, recitals de poemes, música, etc.”, ha comentat Carrió.

 

El programa està subjecte a modificacions, perquè no és una programació tancada, i s'anirà ajustant per a afegir noves activitats o accions d'associacions i centres culturals o educatius, l'objectiu dels quals continuarà sent posar en valor la figura del poeta valencià.

 

Dénia celebra el centenari d'Estellés amb una variada programació d'activitats
Dénia celebra el centenari d'Estellés amb una variada programació d'activitats
Dénia celebra el centenari d'Estellés amb una variada programació d'activitats

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina