Gurmeet 2025: Intel·ligència gastronòmica. Sabors del saber
Ahir dijous es van presentar a la Biblioteca pública de Dénia els treballs d’investigació de final de curs de l’alumnat de 3r del grau de Gastronomia i Arts Culinàries de la Universitat d'Alacant. Onze projectes que aborden la gastronomia des de perspectives molt diverses, com la neurodivergència, el patrimoni, la nutrició, la comunicació o les migracions i la identitat cultural.
L’acte de presentació dels treballs va estar organitzat per l'alumnat de l'assignatura de ‘Protocol i gestió d'esdeveniments en gastronomia’, que impartix la professora Rosa Torres, en col·laboració amb Gasterra UA- Dénia, la Facultat de Ciències i l'Ajuntament de Dénia. L’alumnat de Protocol va apostar per fer un acte sostenible, que incloïa un programa de mà elaborat amb paper plantable (tipus de paper ecològic i biodegradable que conté llavors en la composició que germinaran en plantar el paper després d’usar-lo) o el càtering responsable que es va servir als assistents.
Hi van intervindre en els parlaments de benvinguda l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, la degana de la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant, Magdalena García Irles, el vicedegà d'estudis de la Facultat de Ciències, Antonio Sánchez, la directora de Gasterra, Juana Jordá i el director de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de Dénia, Floren Terrades.
Els treballs es van exhibir en format de pòsters informatius i van ser explicats al públic per l’alumnat responsable de cadascun.
Els projectes presentats són:
- “Estudi comparatiu exploratori dels aspectes nutricionals de la gastronomia de l'ahir i del hui”, per Ana Miralles, Lucía Corrals i Carla Gómez.
- “Migracions contemporànies i identitat cultural gastronòmica”, per Isabo Salazar, David Micó, Fiorella Perrone i Camilo Franco.
- “Fusió gastronòmica i art culinària inclusiva: tendències i objectius”, per Pau Bernabé, Laura Aznar i Esperanza Ballesteros.
- “Innovació i l'excel·lència en alta cuina: llums i ombres de la gastronomia”, per Darío Villaverde, Manuel Sánchez i Jorge Marí.
- “La neurodivergència, un repte per a la gastronomia?”, per Andrea Sánchez, Tania Valero, Daniel Calbet, Samuel Santana i Lluna González.
- “Gastronomia i patrimoni”, per Diana Ayquipa, Rafael Anaya, Daniel Chen i Silvia Tarí.
- “El valor de la gastronomia: ciència, cultura i tecnologia”, per Lucila Fasanello, Ksenia Yugas, Sara Cuarta i Marta Tomás.
- “Ciència darrere del forn i la rebosteria: importància de les proporcions i els processos”, per Marta Clement i Lucía Gil.
- “Funció emocional de la gastronomia: descripció i possibilitats en el cas de l'Alzheimer”, per Valeria Viúdez, Lucía Gómez, Sandra Hernández, Alexandra Álamo i Víctor Costa.
- “Evolució de la comunicació en l'àmbit de la gastronomia: de la publicitat tradicional a les XXSS i els influencers”, per Ana Ballesta, María Brandolini i Carmen García.
- “El valor de la transmissió de la gastronomia local”, per Paula Carrasco, Pau Sirera, Jaume Tortosa i Blanca Gallego.