Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’oasi mediterrani en què es convertirà el solar de l’antic ambulatori

Ahir es va presentar el projecte guanyador del concurs per a ordenar este espai, firmat per l’estudi De Villar Chacón

Un oasi mediterrani és la idea central del projecte que firmen l’arquitecte Carlos Chacón i el seu soci José de Villar, de l’estudi De Villar Chacón, i que ha resultat guanyador del Concurs de projectes amb intervenció de jurat per a dur a terme els treballs de pla d'usos, projecte d'urbanització, paisatgisme, direcció d'obres, coordinació de seguretat i salut i estudi de gestió de residus en el solar de l'antic ambulatori de Dénia.

 

Chacón, lligat a Dénia pels seus avantpassats, és bon coneixedor de la ciutat, on passa temporades des de fa anys, i recorda llocs com La Rosaleda, “un espai la història del qual vam investigar per a descobrir que, al llarg dels anys, va ser cinema a l’aire lliure, però també sala de ball, pista de patinatge i altres coses més”, una versatilitat que s’ha volgut traslladar a este projecte.

 

El projecte s’ha redactat plasmant les opinions abocades per la ciutadania en la consulta pública sobre els usos del solar que va fer l’Ajuntament. Així doncs, s’ha tingut en compte el punt de vista urbà, ja que el lloc és una articulació entre el carrer principal de la ciutat, Marqués de Campo, el carrer de la Via i la zona del Museu del Joguet. També la voluntat de convertir-lo, a més d’un espai de connexió, en un espai de convivència en el qual passen moltes coses. I, per últim, amb presència d’ombra i de vegetació mediterrània.

 

Conjugant estos elements, s’ha dissenyat l’espai en un anell perifèric poblat d’espècies que s’adapten bé a la climatologia local i que, a més, requerisquen d’un cost baix de manteniment i reg, i un altre anell central delimitat  amb pèrgoles que sostenen cables tensats sobre els que desplegar tendals que donen ombra, “un altre element molt mediterrani”, al qual se li poden donar diferents usos, com la celebració d’actes, concursos, mercadets o cinema d’estiu, segons va explicar ahir en l’acte de lliurament de premis del concurs l’arquitecte Carlos Chacón. Esta part central serà de terra compactada i ben drenada i l’anell perimetral s’equiparà amb paviment de llamborda local i bancs de formigó.

 

En el lateral que recau en el carrer de Cándida Carbonell es proposa un ambient més urbà, que afavorisca la reunió de gent per a fer activitats sota l’ombra de la vegetació. En la part est, que recau en el carrer de l’Estació, s’aposta per destinar l’espai a bars i activitats relacionades amb la restauració, ocupant-lo amb mobiliari lleuger que puga ser retirat amb facilitat. En la part sud del solar, que recau en el carrer de Calderon, es construirà un escenari o pòdium per a activitats i s’instal·larà un aparcament de bicicletes.

 

En l’acte celebrat ahir en la Biblioteca Pública també van exposar les seues propostes el guanyador del segon premi, Estudio Hábito SLP, de la mà d’Alejandro Díaz, amb el projecte anomenat CelTerra, i el tercer guardonat, l’arquitecte Álvaro Mateu Sanchís, qui va presentar un projecte que té com a fil conductor la roca –el Montgó- i la mar, “dos elements eterns de la ciutat”.

 

L’alcalde, Vicent Grimalt, va agrair l’elevada participació en el concurs, amb 15 propostes presentades que el públic pot conèixer, fins al 30 de gener, a través de l’exposició de panells muntada en la Casa de la Marquesa Valero de Palma, recentment rehabilitada. L’alcalde va destacar el procés de transformació en què la ciutat està immersa des de fa uns anys i va ressaltar que la participació directa de la ciutadania haja marcat les línies bàsiques del projecte. Per a Grimalt “el potencial d’este nou espai, que estarà llest per al gaudi de la ciutadania al 2022, és innegable”.

Projecte guanyador
L'alcalde lliura virtualment el premi a l'arquitecte Carlos Chacón
Membres del jurat i premiats en el concurs

Altres notícies

Anar al principi de la pàgina