Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Referents del pensament nacionals i internacionals es donen cita en el Festival de les Humanitats de Dénia

L’eix central dels debats i reflexions girarà en torn a què ens espera en un futur pròxim

L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, han assistit hui a la presentació del “Dénia Festival de les Humanitats” que se celebrarà del 27 al 29 d’octubre.

Un projecte que, en paraules de Grimalt, “marcarà un abans i un després en la imatge i el prestigi de la nostra ciutat, perquè el seu objectiu és convertir-la en un referent del pensament, la reflexió i les humanitats i recuperar, en certa manera, l’esplendor cultural d’aquella Daniya islàmica”.

Per a la seua posada en marxa, compta amb el suport acadèmic, materialitzat en els convenis de col·laboració signats amb el centre UNES Dénia i les Universitats de València i Alacant, a mes d’altres institucions, “la qual cosa farà –ha dit Grimalt- que Dénia siga el centre del pensament de la Mediterrània”.

El Festival de les Humanitats es desenvoluparà en dos plans. D’una part, les sessions de debat que se celebraran a finals d’octubre amb la participació d’experts nacionals i internacionals del pensament, la ciència, l’economia i altres camps per a reflexionar sobre un tema central: què ens espera en un futur pròxim?

El director dels debats del és Josep Ramoneda, director de La maleta de Portbou, l’equip de la qual s’encarrega de la coordinació del festival. Ramoneda, present hui també en l’acte de presentació, ha explicat que la finalitat última del Festival de les Humanitats és “enraonar, raonar conjuntament les coses que ens passen en un context com l’actual, en què el món s’ha accelerat tant que sembla que les màquines puguen més que nosaltres, per la qual cosa la primera obligació és reflexionar sobre la condició humana i fer-nos les clàssiques preguntes de “qui som?”, “d’on venim?” i “on anem?”.

Les sessions de debat s’han programat en dos escenaris de la ciutat: la sala l’Androna de Baleària Port i l’auditori del Centre Social, tot i que l’objectiu, segons ha apuntat l’alcalde, “és centrar les properes edicions i activitats lligades al festival en el futur centre Universitari de Torrecremada, que està rehabilitant-se amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana, i en uns altres espais emblemàtics que, també gràcies a l’aposta decidida del president Puig per la nostra ciutat, en breu tindrem a disposició, com el convent de Jesús Pobre”.

D’altra banda,  durant tot l’any aniran succeint-se activitats relacionades amb el festival, que naix amb vocació de continuïtat en el temps. Estes activitats seran eminentment de caire cultural i col·laboren en el seu desenvolupament entitats com l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), la Fundació Chirbes i l’Agrupació Artística Musical de Dénia.

El Festival de les Humanitats està pensat perquè assistisca professorat i alumnat universitari i de secundària, però també investigadors, escriptors, artistes plàstics i audiovisuals, músics i públic en general.

Cristina Sellés ha representat a la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Comunitat Valenciana en qualitat de vicepresidenta de l’entitat, integrada per l’Ajuntament de Dénia i els socis del sector privat Aehtma, Baleària i el Cercle Empresarial de la Marina Alta (Cedma).

El Festival de les Humanitats entronca directament amb la distinció de Dénia com a Ciutat Creativa de la UNESCO. La ciutat,  des que fou nomenada Ciutat Creativa, treballa per a recuperar la seua tradició històrica i cultural. Per a aconseguir-ho,  l’Ajuntament de Dénia i la Fundació Dénia Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Comunitat Valenciana estan impulsant diferents projectes com el Centre de Gastronomia del Mediterrani; el futur campus universitari de la Universitat d’Alacant a Dénia; la incorporació de nous graus al centre associat de la UNED; l’acord signat amb la Universitat de València per a impulsar la governança pública municipal, la presentació de la nostra candidatura a ser Ciutat de la Innovació i la Ciència i, ara , la creació i organització del Festival de les Humanitats.

La vicepresidenta de la Fundació i presidenta d’Aehtma ha indicat que “l’organització del festival és una oportunitat per a convertir Dénia en epicentre del pensament i des de la part empresarial de la fundació hem cregut que hi ha que impulsar esdeveniments com aquest juntament amb la col·laboració pública”.

El president de Baleària, Adolfo Utor, per part seua, ha fet referència a l’Espai Lluís Vives, una part del programa de debats centrat en les humanitats i l’empresa i s’ha mostrat convençut del “valor que tenen les humanitats i la seua incorporació a l’empresa”. En línia amb el que ha manifestat l’alcalde, Adolfo Utor creu també que fer de Dénia “la capital del pensament, és remuntar-nos al segle XI de Daniya”, una època esplendorosa en què Dénia va assolir un prestigi que amb iniciatives com este Festival de les Humanitats “anem a tractar de recuperar i rememorar”.

Finalment, el president Puig ha destacat que el Festival de les Humanitats de Dénia “constitueix un espai de pensament, de reflexió i de diàleg entre cultures i diferents maneres de vore el món”, així com un exercici de gran importància per a enfortir la democràcia, ja que s’ha demostrat que els avanços en drets i llibertats són “reversibles” i és necessari lluitar permanentment per a consolidar-los.

El president ha subratllat també que la iniciativa tindrà un impacte econòmic, social i cultural positiu, tant a Dénia i la Marina Alta com al conjunt de la Comunitat Valenciana.

 

 

 

 

 

 

 

Referents del pensament nacionals i internacionals es donen cita en el Festival de les Human...
Referents del pensament nacionals i internacionals es donen cita en el Festival de les Human...
Referents del pensament nacionals i internacionals es donen cita en el Festival de les Human...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina