Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia té set nous socis a les Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO

València s'incorpora a la Xarxa com a Ciutat del Disseny

La gamba roja i les coques de Dénia han quedat aquesta setmana agermanades a les fondues centreeuropees i al curri asiàtic, entre altres productes i costums culinàries de tot el món, en sumar la UNESCO set Ciutats Creatives a la seua Xarxa de la Gastronomia. En un altre àmbit, el del Disseny, la UNESCO ha acceptat la incorporació de València, única ciutat espanyola que entra en la xarxa.

La secretària general de la UNESCO, Audrey Azoulay, va fer públic el dilluns, coincidint amb el Dia Mundial de les Ciutats, la llista de les 55 poblacions que han entrat en els set camps diferents en què es divideix la Xarxa: Artesania i art popular, Disseny, Cinema, Gastronomia, Literatura, Arts digitals i Música. Amb aquestes últimes incorporacions, la Xarxa ara està formada per 350 ciutats situades en més de cent països.

Pel que fa a l'àmbit de la Gastronomia, que passa ara a tindre 56 membres, tan sols set ciutats han vist reconeguda la seua candidatura després de passar per un procés de selecció en el qual han intervingut les ciutats que ja formen part de la Xarxa. Dénia va avaluar els projectes de tres de les candidatures presentades. Totes les designades es reparteixen per Europa, Àsia i Àfrica. No hi ha ciutats del continent americà ni d'Oceania.

Europa aporta dues ciutats que representen altres tantes cuines molt identificatives dels seus hàbits culturals. Friburg (Suïssa), reuneix moltes de les tradicions gastronòmiques de la cultura centreeuropea, que reconeixem particularment en les fondues, les salsitxes, els formatges i, especialment, el xocolate. Per la seua part Herakleion (Grècia) és la capital de l'illa de Creta i té la seua cultura alimentària arrelada en l'oli d'oliva, les verdures fresques i el formatge feta.

Una vegada més, Àsia s'emporta el major nombre de designacions. Chaouzhou, la capital d'una de les varietats de l'acreditada cuina xinesa, passa a ser la setena ciutat de la Xina que és reconeguda com a Ciutat Creativa de la Gastronomia. Corea del Sud suma la segona amb Gangneung i, per primera vegada, obtenen representació Cambodja, amb una de les capitals del curri i les espècies, Battambang; i Filipines, que veu reconeguda la seua particular cuina, molt desconeguda als països occidentals, centrada en Iloilo City.

I finalment, Àfrica veu augmentada a tres la seua presència amb la incorporació de Nkongsamba, una de les més poblades ciutats de Camerun.

D'altra banda, amb la designació de València com a Ciutat del Disseny passen a ser onze les ciutats espanyoles incloses en la Xarxa de la UNESCO, de les quals quatre són de la Comunitat Valenciana: València (Disseny), Llíria (Música), Manises (Artesania) i Dénia (Gastronomia).

La directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay, va afirmar que “les ciutats de la nostra Xarxa de Ciutats Creatives lideren les accions per a millorar l'accés a la cultura i impulsar el poder de la creativitat per a la resiliència i el desenvolupament urbà”.

La directora general va anunciar que pròximament es publicarà un document titulat “El valor afegit de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO a nivell local, nacional i internacional” que destacarà el paper de lideratge exercit per les ciutats en la consecució de l'Agenda 2030. A més, el document mostrarà com la UNESCO fa costat als membres de la Xarxa mitjançant la promoció del diàleg, l'aprenentatge entre parells i la col·laboració.

 
Dénia té set nous socis a les Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina