La Càtedra de Responsabilitat Social de la Generalitat Valenciana en la Universitat d'Alacant tanca el seu cicle de fòrums 2023 amb el dedicat a Gastronomia Sostenible, que se celebrarà dijous que ve, 9 de novembre, a partir de les 10 hores, a la Casa de Cultura de Dénia i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Dénia i el Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia.
La gastronomia, en les societats avançades, més enllà de la seua relació amb la satisfacció de necessitats alimentàries, constitueix un element representatiu de la cultura i identitat del territori i és un actiu indiscutible amb capacitat de diferenciació en la configuració de productes turístics autèntics. Enfront d'una cadena alimentària globalitzada, que estén produccions industrialitzades, amb patrons empresarials articulats sota una òptica purament mercantilista, existeix una manera d'entendre la gastronomia que busca l'arrelament en el local, en els valors del territori, en el respecte a la tradició, als oficis, a les persones i els pobles, una gastronomia responsable.
Este Fòrum de Gastronomia Sostenible té com a objectiu donar veu a xicotets actors de la província d'Alacant que, des d'un enfocament responsable, estan contribuint a consolidar projectes empresarials i institucionals amb capacitat transformadora en l'agricultura, la producció agroalimentària, la comercialització, la restauració o l'oci i turisme gastronòmic.
El Fòrum s'estructura entorn de dues taules de treball. La primera d'elles debatrà sobre “Territori, identitat gastronòmica i sostenibilitat” i comptarà amb tres intervencions. En primer lloc, Juana Jordá, directora de Gasterra, oferirà la ponència “Universitat i producte de proximitat (Bancalet)”, parlant sobre este projecte que es desenvolupa a la Marina Alta i que posa en valor el minifundi i els seus valors ambientals i culturals. Participarà també Pep Romany, cuiner del restaurant Pont Sec i reconegut defensor del producte i patrimoni gastronòmic de Dénia i la Marina Alta. Completa la taula Inmaculada Sancho, agent d'ocupació i desenvolupament local en la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, que explicarà la iniciativa AgroAlcoiàComtat, que uneix directament productors de la comarca amb els consumidors a través d'un portal.
La segona taula dona protagonisme a xicotets productors que exemplifiquen com a negocis agroalimentaris modestos i amb valors responsables s'obrin pas en el mercat amb propostes basades en el territori, els seus valors ambientals i culturals. Intervindran Juan Carlos Gavilá, del Serralet de Segària, un projecte singular d'apicultura en Ràfol d’Almunia; també participarà Miguel Ángel García, d'Olis Rontonar de Benifallim i Cristina Rodríguez, de Finca La Alberca, un celler de Teulada Moraira que produeix el famós vi M de Alejandria. Tanca la taula Mayte Pardo, de Cerveses Althaia, a Altea, que produeixen cervesa artesana amb accent mediterrani.
La jornada, la participació de la qual és lliure fins a completar aforament de la sala, oferirà a més una mostra de productes gastronòmics locals.