Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Per una Dénia més cívica, totes i tots hem de ser més responsables i respectuosos

Els regidors de Medi Ambient, Sandra Gertrúdix, i de Seguretat Ciutadana, Javier Scotto, han presentat hui dilluns 11 de març, dos campanyes de convivència, civisme i respecte ciutadanes relacionades amb la recollida de mobles i andròmines velles, i la recollida d'excrements i neteja de miccions de gossos. A causa de la problemàtica que continua tenint Dénia, i amb la finalitat que els ciutadans i la gent que ve de fora es consciencien d'una vegada per sempre, l'Ajuntament ha decidit llançar dos campanyes sota el paraigua de “Viu i conviu”, on a més, s'ha creat la marca “Viu i conviu amb els animals, que serà la marca genèrica de Medi Ambient i Seguretat Ciutadana en matèria de benestar animal.

 

Com ha indicat Sandra Gertrúdix, “hui dia s'estan arreplegant uns 2.400 quilos diaris d'andròmines velles en temporada baixa, que en temporada alta es convertixen en 7.200 quilos al dia. A més, de les cinquanta ubicacions del municipi on s'arrepleguen mobles vells, només 15 són de trucades telefòniques de persones que han avisat que tiraran andròmines, i en temporada alta de 150 ubicacions on deixar estris, 40 han sigut de prèvies trucades telefòniques. Per tant, això està dificultant molt a l'hora de fer el recorregut de recollida de mobles vells”. El cost anual d'este servici per a l'Ajuntament de Dénia és de 291.032 €, i com ha manifestat la regidora “són recursos que no es poden aprofitar per a realitzar altres activitats, si cal dedicar més temps a arreplegar més estris. Gertrúdix ha presentat la campanya de recollida de mobles, en la qual ha incidit en què aquelles persones que vulguen tirar algun moble vell que per favor truquen al telèfon 966431154 per a concretar un horari de recollida.

 

Javier Scotto ha destacat que les dos campanyes estan vinculades al civisme/incivisme. En el cas del mobiliari està en l'ordenança de convivència ciutadana, i en el cas de la recollida d'excrements i diluir els pipis dels gossos, està reflectida en l'ordenança de tinença d'animals, i “en el qual evidentment tenen un cost d'incivisme per a les arques municipals i que ho paguem tots i té aparellat les sancions en el cas en què siga sorprés per la policia local”, ha exposat el regidor de Seguretat Ciutadana.

 

L'Ajuntament de Dénia ja va posar en marxa les campanyes que arrepleguen els articles 18 i 20 de Convivència Ciutadana, en el qual s'indica que és obligatori portar als gossos lligats amb corretja, arreplegar els excrements i s'havia fet una modificació de l'ordenança de tinença d'animals en la qual no solament era obligatori la recollida dels excrements per part dels propietaris de les mascotes, sinó que ja era obligatori també diluir els pipis amb aigua. Eixes campanyes que, ja es van posar en marxa en anys anteriors, per Setmana Santa i a l'estiu per a informar els no residents i que les tingueren en compte. Scotto ha explicat “que el no diluir els orines dels animals també té una repercussió econòmica per a les arques municipals, igual que la recollida de mobles vells. Per exemple, la reposició d'un bol·lard costa 72€, reposar una paperera té un cost de 185€, o reposar un fanal costa 941€. Per tant, l'incivisme no és només una qüestió de convivència i de respecte, sinó que també comporta un major cost per al municipi”.

 

“La campanya té un valor afegit, i és que la responsabilitat li la traslladem als animals amb els quals menys responsables hem sigut”, com ha recalcat Scotto, “que són els gossos que estan en situació d'abandó i d'acolliment que es troben en la protectora d'animals, APAD”. Les imatges que es veuen en els cartells són de gossos de la protectora, que es convertixen en protagonistes de la campanya, cadascun d'ells amb el seu nom, com Kevin, i Lala, que comporta una doble responsabilitat, fer d'una banda una campanya de conscienciació a la ciutadana de recollida d'excrements, i de neteja de pipis, i d'altra banda, visibilitzar tots els gossos abandonats que hi ha en adopció en APAD, i reflectir tot el treball que fa la protectora. L'objectiu final de la campanya és informar de quins són les obligacions de la ciutadania, on a través d'un codi QR es pot consultar l'ordenança en concret, que arreplega les responsabilitats que s'han de complir i quals són les infraccions que es cometen i els imports de les multes, que aconseguixen fins als 750€”.

 

Javier Scotto ha manifestat que hi ha 71 totems repartits per tota la ciutat, en els quals s'expedixen les bosses de recollides d'excrements de gossos, que es reposen amb rotllos de 500 bosses cada totem, i que es reposen normalment l'últim divendres de cada mes. Aproximadament cada mes es col·loquen a Dénia 80 rotllos de 500 bosses per a gossos. Per tant, l'Ajuntament de Dénia posa a la disposició de la ciutadania 40.000 bosses de recollida d'excrements al mes, i com ha dit Scotto “no hi ha excuses per a dir que un no compta amb els mitjans per a arreplegar les caques del seu gos, quan a més eixos tòtems estan distribuïts per tots els barris del municipi”.

 

Per una Dénia més cívica, totes i tots hem de ser més responsables i respectuosos
Per una Dénia més cívica, totes i tots hem de ser més responsables i respectuosos

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina