Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La recuperació de l'eriçó de mar o l'ús de restes de posidònia per a incrementar l'aroma i sabor de la tomaca, entre les temàtiques dels projectes d'investigació gastronòmica de GASTERRA-UA que es presenten el dilluns a Dénia

Dilluns 20 de gener es presenten al CdT Marina Alta de Dénia els projectes d'investigació gastronòmica desenrotllats en la Universitat d'Alacant (UA) dins del programa per al foment de la I+d+i que impulsa el Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA en el marc del seu conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Dénia. Els treballs que es presentaran són dotze i pertanyen a la convocatòria del programa de 2024.

Les investigacions aborden diferents temàtiques, algunes d'elles molt relacionades amb Dénia i el territori de la Marina Alta. És el cas del projecte dels investigadors Pablo Sánchez i Frutos Maruenda que se centra en la recuperació de l'eriçó de mar, una espècie que ha tingut molta tradició de consum en la zona i la població de la qual s'ha vist minvada en les últimes dècades per la sobreexplotació a la qual s'ha vist sotmesa.

De la mateixa manera, s'ha desenrotllat un projecte encaminat a incrementar les propietats organolèptiques de la tomaca –la seua aroma i el seu sabor- a través de l'ús de substrat de cultiu obtingut de restes de posidònia oceànica, la planta endèmica del Mediterrani, indicadora de la qualitat de les aigües, que tant abunda en el litoral de Dénia. L'investigador principal d'este projecte és Borja Ferrández.

Altres investigacions tenen a veure amb la recuperació i posada en valor de les plantes tintòries en el sector gastronòmic i de la indústria alimentària de la província d'Alacant (investigador principal: Antonio Belda); el desenrotllament de nous productes lactis a partir de la revaloració de residus agroalimentaris de gran impacte en la Comunitat Valenciana (investigadora principal: Marina Ramos) i la venda directa de productes agroecològics per al sector de la restauració a la Comunitat Valenciana.

Es presentaran projectes d'investigació relacionats amb productes com els pinyons (investigadora: Stephanie Torrijo) o la pebrella, esta última de gran interés culinari, que pot clonar-se en laboratori per a obtindre ecotips seleccionats, el desenrotllament dels quals no depenga de factors climàtics, ni plagues, trencant així l'estacionalitat. L'investigador principal d'esta temàtica ha sigut Abel Piqueras.

Un altre estudi, dirigit per Raquel Sánchez Romero, se centra en la innovació en la conservació gastronòmica i desenrotlla un sistema de desinfecció per a formatges mitjançant radiació UV-C, amb la finalitat d'allargar-ne la vida útil i reduir el desaprofitament alimentari en el sector de la restauració.

Alguns treballs suposen un avanç en el camí de la reutilització, com el que perseguix obtindre nous ingredients antioxidants i emulsions a partir de les tiges i fulles de la papaia per a la seua aplicació en productes lactis (investigadora principal: Ana Beltrán).

Altres grups investigadors s'ha centrat en el terreny de l'agricultura cel·lular i molecular, plantejant la producció d'aliments tant d'origen animal com vegetal usant la tecnologia dels cultius cel·lulars (investigador principal: Roque Bru).

D'altra banda, en la seua aplicació en olis i sals, s'ha estudiat el pigment bacteriorruberina, produït per un microorganisme que viu en mitjans com les salines de Santa Pola i que té una capacitat antioxidant 300 vegades superior a la d'altres pigments naturals i posseïx, a més, capacitat antitumoral.

Finalment, es presentarà una investigació, dirigida per Rosa Torres, amb caràcter internacional, que planteja la creació d'un laboratori iberoamericà d'investigació transdisciplinar de gastronomia el model del qual ja ha sigut presentat a Xile i Costa Rica i que s'està implementat ja en este últim país.

La presentació del pròxim dilluns s'obrirà amb una taula en la qual intervindran l'alcalde de Dénia Vicent Grimalt, la degana de la Facultat de Ciències de la UA, Magdalena García Irles, la directora de Gasterra, Juana Jordá, el director de l'Oficina d'Innovació i Creativitat Dénia Ciutat Creativa de la UNESCO, Floren Terrades, i el director del Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA, José Luis Todolí.

La UA complix així amb un dels seus fins, promoure la transferència i aplicació de coneixement en el desenrotllament local. Segons explica la directora de Gasterra, la professora Juna Jordá “és una jornada que es va consolidant. Estem aconseguint establir un diàleg entre empreses gastronòmiques, restauradors i productors amb els investigadors, de manera que el coneixement que es genera en la UA puga tindre un impacte més directe.”

L'acte esta obert a públic fins a completar aforament.

Dilluns 20 de gener, 11 hores, CdT Marina Alta de Dénia (c. Falutx, s/n)

La recuperació de l'eriçó de mar o l'ús de restes de posidònia per a incrementar l&#...
La recuperació de l'eriçó de mar o l'ús de restes de posidònia per a incrementar l&#...
La recuperació de l'eriçó de mar o l'ús de restes de posidònia per a incrementar l&#...

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina