Restauradors, empresariat i entitats relacionades amb el sector, representants polítics i acadèmics i alumnat en formació s'han donat cita hui en el CdT Marina Alta de Dénia per a conéixer els dotze projectes d'investigació gastronòmica impulsats des del Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia i l'Ajuntament de Dénia, a través del seu conveni de col·laboració, i desenrotllats en la Universitat d'Alacant en 2024.
Els investigadors principals han anat explicant al públic, ajuntant-se amb els panells resum de cada projecte distribuïts en el vestíbul el CdT, les seues característiques, objectius i conclusions. En esta edició, segons ha indicat el director del Secretariat de Transferència de Coneixement de la UA, José Luis Todolí, s'han presentat projectes “molt estimulants, que abasten temàtiques molt variades relacionades amb l'economia circular”.
Especial interés han despertat dos projectes relacionats amb Dénia i la Marina Alta: un sobre la recuperació de l'eriçó de mar, que ha explicat Estela Carbonell-Garzón, investigadora de l'equip; i un altre l'objectiu del qual és millorar les propietats aromàtiques i de sabor de la tomaca mitjançant l'ús de nous substrats de cultiu obtinguts a partir de restes de posidònia oceànica, exposat pel seu investigador principal, Borja Ferrández.
La resta de projectes d'investigació aborden temes com la recuperació i posada en valor de les plantes tintòries en el sector gastronòmic i de la indústria alimentària de la província d'Alacant; el desenrotllament de nous productes lactis a partir de la revaloració de residus agroalimentaris de gran impacte en la Comunitat Valenciana; la venda directa de productes agroecològics per al sector de la restauració a la Comunitat Valenciana; i la clonació en laboratori de productes molt benvolguts en la cuina, com els pinyons o la pebrella, de manera que el seu desenrotllament no depenga de factors climàtics ni plagues, trencant així l'estacionalitat.
També s'han investigat un sistema de desinfecció per a formatges mitjançant radiació UV-C, amb la finalitat d'allargar la seua vida útil i reduir el desaprofitament alimentari en el sector de la restauració; com obtindre nous ingredients antioxidants i emulsions a partir de les tiges i fulles de la papaia per a la seua aplicació en productes lactis; la producció d'aliments tant d'origen animal com vegetal usant la tecnologia dels cultius cel·lulars; el pigment bacteriorruberina, amb una alta capacitat antioxidant i antitumoral; i la creació d'un laboratori iberoamericà d'investigació transdisciplinar de gastronomia.
Previ a estes exposicions de projectes ha tingut lloc l'acte de benvinguda a participants i assistents presidit per l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, a qui han acompanyat la degana de la Facultat de Ciències de la UA, Magdalena García Irles; Juana Jordá, directora de GASTERRA; el director de l'Oficina d'Innovació i Creativitat Dénia Ciutat Creativa de la UNESCO, Floren Terrades, i José Luis Todolí, director del Secretariat de Transferència de Coneixement de la Universitat d'Alacant.
La importància de la innovació i la investigació ha estat present en tots els discursos. L'alcalde les ha destacades com un dels pilars bàsics del projecte de Dénia Ciutat Creativa per la UNESCO, “que hem pogut desenrotllar gràcies a l'aliança amb la Universitat d'Alacant materialitzada en el Centre de Gastronomia del Mediterrani GASTERRA UA-Dénia”.
Vicent Grimalt ha aprofitat este fòrum per a anunciar que la presentació dels projectes d'investigació gastronòmica del pròxim any ja es farà a la casa de Torrecremada, on tindrà la seu GASTERRA, que s'inaugurarà en breu.