La Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de l'Ajuntament de Dénia ha reforçat el seu compromís amb les famílies impulsant enguany, de nou, un espai de formació, reflexió i suport dins del II Grup educatiu per a famílies. Esta iniciativa ha tingut com a eix central la reflexió i l’aprenentatge conjunt sobre aspectes clau de la criança i l’educació familiar.
El grup s’ha reunit en tres sessions celebrades durant els mesos de febrer i març per la vesprada, a les instal·lacions de Joventut. S’ha prioritzat un format reduït per a afavorir una interacció més propera i individualitzada, comptant amb la participació de 7 mares i pares.
L’objectiu principal ha estat proporcionar a les persones participants recursos i estratègies pràctiques per afrontar els reptes de l’educació dels seus fills i filles, tant en la infància com en l’adolescència. Lluny de seguir un programa tancat, el contingut de les sessions s’ha construït a partir de les inquietuds i necessitats expressades per les persones inscrites. A partir d’estes propostes, el personal tècnic de la UPCCA ha desenvolupat materials i dinàmiques adaptades a cada temàtica.
El format de les trobades ha promogut un ambient participatiu i proper, on les famílies han pogut expressar dubtes, compartir experiències i trobar suport en les vivències dels altres. Este intercanvi ha afavorit un clima de confiança i escolta activa, convertint el grup en un espai enriquidor tant a nivell personal com col·lectiu.
Les principals temàtiques abordades han sigut:
- La importància de fer comunitat i recolzar-se en altres famílies.
- Expressió, plantejament i reflexió de les preocupacions en la criança.
- Comunicació efectiva i afectiva en la família.
- Establiment de normes i límits.
- Ús vs. abús de les TRICO (Tecnologies de la Relació, Informació, Comunicació i Oci).
- Parentalitat positiva.
En la sessió final es va dur a terme una avaluació en què les famílies van compartir les seues impressions sobre el grup. Les persones participants van destacar l’experiència com molt profitosa, ressaltant la utilitat dels continguts, la possibilitat de plantejar dubtes i obtenir respostes clares. A més, van valorar positivament l’enfocament proper i dinàmic de les sessions, considerant-les un suport important en la seua tasca educativa com a progenitors.
Des de la UPCCA també es valora molt positivament aquesta experiència amb el Grup educatiu per a famílies, la qual ha estat molt enriquidora.