Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Vicent Grimalt Albi dona a l’Arxiu municipal una gravació del mestre organista Baptista Mateu amb el cor de l’església de l’Assumpció en la missa de Sant Roc de l’any 1968

L’Arxiu Municipal de Dénia ha rebut la donació de la gravació, en format so, de la música i cants de la missa major de Sant Roc de l’any 1968. El registre sonor, donat pel denier Vicent Grimalt Albi, recull l’actuació del cor de l’església de l’Assumpció acompanyat pel mestre denier Baptista Mateu a l’orgue. El material donat inclou també altres gravacions d’orgue i cant de Salvador Llopis, l’escolà de l’església i cantor del cor.

 

Pel que sabem, la gravació és única i prou excepcional perquè en aquell temps no era fàcil enregistrar. Segons Grimalt, l’ocasió va vindre de la mà d’Andrés Catalá Pascual, veu del cor que estava empleat a “Electricidad Tormo y González”, al carrer del Cop. Ell, segurament, va tindre accés a una gravadora en l’empresa on treballava i va registrar el material que des d’ara està a l’abast de tothom custodiat a l’Arxiu gràcies a la donació de Grimalt Albi.

 

Estos dies, amb motiu de les festes de Sant Roc 2024, l’Arxiu municipal compartirà en les seues xarxes socials una mostra de la donació: un fragment de la gravació de la Missa de Perosi que va sonar en l’església de l’Assumpció aquell 16 d’agost de 1968, amb el mestre Baptista Mateu a l’orgue i els cants del cor.

 

En aquells anys, dirigia el cor José Crespo Mahiques i els cantors eren: Salvador Llopis Climent, Estanislao Riera, Pedro Frau, Manuel González Planes, Salvador Guijarro, José Grua, José Ginestar, Jaime L. Devesa Terrades i Vicente Grimalt Albi.

 

Batistet, una vida per la música

Juan Bautista Mateu Pérez, popularment conegut com Batistet Mateu, va ser un personatge molt conegut a Dénia, on va nàixer en 1891. Va dedicar la seua vida a la seua vocació, la música, i malgrat les seues qualitats, va decidir no dedicar-se’n mai professionalment, segons relata Vicent Balaguer al seu llibre Dénia a la postguerra: Vivències i documents.

Destacat virtuós del piano, Baptiste Mateu va ser també professor de música, tenint a les aules alumnes cèlebres com Antonio Oltra, un dels fundadors, en 1946, de l’Orquestra Simfònica de Dénia, que després dirigiria; Baltasar Hernández, violí primer de l’orquestra; Manuel Benito, també violinista de la formació i després, un dels creadors i gestors de l’Agrupació Artística Musical de Dénia, i Agustín Moreno.

El mestre Mateu va ser durant molts anys organista de l’església de l’Assumpció, acompanyant el cor i, en alguna ocasió també, la veu del tenor Cortis.

Una vinculació que mantindria fins el final. Conta Balaguer que, fins i tot els últims anys de vida, ja cec, Baptiste Mateu anava de casa a l’església acompanyat per l’escolà Salvador Llopis cada vegada que se li requeria per a tocar l’orgue en els cultes. 

La ciutat de Dénia va honrar la seua memòria fa uns anys dedicant-li un carrer en el barri de París Pedrera.

 

 

 

 

El mestre Baptiste Mateu
Vicent Grimalt Albi ha fet la donació a l'Arxiu municipal
Carrer de Dénia dedicat al músic

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina