Ahir diumenge va obrir les portes al cim del Castell de Dénia el nou Centre d’Interpretació de la Ciutat, “una petita finestra oberta per prendre consciència de la ciutat que es desenvolupa al peu d’esta talaia, entre l’aigua i el cel, i del territori a partir del qual es desenvolupa”, en paraules de Massu Sentí, cap de l’Àrea d’Arqueologia i Museus de l’Ajuntament de Dénia.
I jugant amb eixe concepte de talaia, lloc de guaita o sentinella que ha sigut el Castell de Dénia al llarg de la història, el Centre d’Interpretació de la Ciutat es bateja com “Dénia, ciutat vigia” i ofereix als visitants una immersió en la història de la ciutat mitjançant una línia temporal fonamentada en cinc fites essencials: l’època ibera, la romana, la medieval islàmica, la moderna i la contemporània.
Tot, a través d’una proposta museogràfica “senzilla i, alhora, sofisticada”, en què destaquen les vitrines centrals de l’espai, “que són com un milfulles d’història” que atrapen objectes a l’interior, troballes arqueològiques de cada època, “la suma de les quals és la Dénia contemporània”, explica Sentí.
Així, la galeria oriental del Palau del Duc, que anteriorment allotjava el Museu Arqueològic de la Ciutat abans del seu trasllat al carrer de Cavallers, ha sigut adequada i renovada amb un projecte que ha consistit en la renovació de finestrals i l’eliminació d’humitats amb el picat i enlluït de parets. Esta intervenció ha permés traure a la llum l’obra original, que incorpora parcialment la roca del castell i altres elements que s’han deixat visibles. A més, s’han donat nous colors a les parets, “en sintonia amb el paisatge en què s’immergeix l’edificació”, s’ha ajustat la il·luminació a normativa, s’ha reubicat el sistema de climatització, s’ha instal·lat un projector per a audiovisual i també un sistema de videovigilància.
Els finestrals han adquirit, a més, un protagonisme especial en el conjunt i estenen ponts amb indrets llunyans –Constantinoble, Nàpols o Tunísia- que, no obstant, estan presents en la història de la ciutat en forma d’objectes i experiències.
El trasllat i renovació del Museu Arqueològic i la creació del Centre d’Interpretació de la Ciutat són dos projectes d’una actuació única desenvolupada en dues fases i subvencionada a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya-Fons Europeus Next Generation, va recordar en la seua intervenció el regidor de Cultura, Raúl García de la Reina. El finançament total ha sigut de 286.999,38 euros, dels quals, 135.750,38 euros s’han destinat al Centre d’Interpretació de la Ciutat inaugurat ahir.
El regidor va afirmar que la inauguració del Centre “suposa una gran fita en el procés de millora progressiva del Castell que hem dut a terme en les darrers anys gràcies al cofinançament supramunicipal i que va començar amb la recuperació de la zona del Verger alt i del Verger baix, que obrirà al públic en breu”. Finalment, García de la Reina va recordar que estes actuacions continuaran amb una nova subvenció del Programa 2% Cultural dels Ministeris de Transport i d’Habitatge per a restaurar la torre de la Devesa i la bateria de Terra del Castell”.
L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, va iniciar la sua intervenció recordant la figura de Francisco de Sandoval y Rojas, duc de Lerma i cinqué marqués de Dénia, artífex de la construcció del palau on hui s’ubica el Centre d’Interpretació de la Ciutat, que també li dedica un espai a la seua figura.
L’obertura del Centre d’Interpretació, en consideració de l’alcalde, “posa en valor un patrimoni històric que, com a deniers, ens ompli inevitablement d’orgull i sorprén les persones que ens visiten”.
I per tal de donar difusió a esta nova infraestructura cultural de la ciutat, a partir del pròxim 19 de gener, el públic podrà gaudir de visites guiades gratuïtes al Centre d’Interpretació els diumenges, a les 11.30 hores, sense necessitat de fer reserva prèvia.