La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat una nova edició del cicle “En femení. Cultura feta per dones”, una iniciativa amb què es vol visibilitzar el treball i l’aportació de les dones al món de la cultura amb una programació protagonitzada per dones artistes de diferents disciplines.
El cicle es desenvoluparà a l’auditori del Centre Social del 9 al 30 de maig. Totes les actuacions començaran a les 20 hores. Les entrades estan a la venda a un preu de 5 euros i es poden traure anticipadament en la plataforma www.notikumi.com o adquirir-se en la taquilla una hora abans de cada espectacle.
Obri el cicle “En femení” el dia 9 de maig l’obra de teatre Nevenka, basada en la història de Nevenka Fernández, qui amb 24 anys, sent regidora en l’Ajuntament de Ponferrada, va ser assetjada sexualment i laboral per l’alcalde de la ciutat. Nevenka es va decidir a denunciar, tot i saber que hauria de pagar un preu molt alt: el seu entorn no li dona suport, la societat ponferradina li dona l’esquena i els mitjans la sotmeten a un juí públic. El seu cas, primer en la història d’Espanya en què una dona guanya un juí per assetjament a un polític, va iniciar a Espanya el moviment #Metoo molt de temps abans que s’encunyara este terme.
L’obra, escrita i dirigida per Maria Goiricelaya, ha sigut finalista en els Premis Max 2024 en Millor Direcció i Millor Dramatúrgia i guanyadora dels Premis Lorca 2024, concedits per l’Acadèmia de les Arts Escèniques d’Andalusia, a Gema Matarranz (millor actriu) i a Alex Furundarena (millor actor).
El 16 de maig, la cantant, compositora i investigadora de la tradició oral Alba Carmona presenta el seu segon disc en solitari, Cantora, un homenatge als cants populars, acompanyada a la guitarra per Jesús Guerrero.
Al llarg dels temes, Alba Carmona toca diferents gèneres, llengües i estils musicals, combinant cants tradicionals i composicions pròpies.
L’adaptació de la celebrada novel·la curta Carta de una desconocida (1922), d’Stefan Zweig, aterra el 23 de maig a l’escenari del Centre Social de Dénia, protagonitzada per Rossana Martínez, qui també la codirigix amb Fernando Soler.
Una dona, el fill de la qual acaba de morir, escriu una carta a l’home que estima amb el propòsit de desvelar-li un gran secret. Una confessió bella i dolorosa, melancòlica i apassionada alhora.
I esta edició d’En femení conclourà el dia 30 de maig amb l’espectacle Pélvico, de la companyia OtraDanza, amb direcció i coreografia d’Asun Noales.
Una peça de dansa contemporània pensada, coreografiada i interpretada per dones, amb el cos, la seua construcció i el seu moviment, com a premissa. Un cos propi a raó del sexe que indaga sobre la seua propietat a raó del gènere.
Reescrivint la història de l’art
Completa la programació d’En femení la vídeo performance Queridas viejas. Editando a Gombrich, de María Gimeno que, del 2 al 30 de maig, es podrà veure a l’Espai d’art Joan Castejón de la Casa de Cultura. Els passes es faran de dimarts a divendres, de 18 a 20 hores, i els dissabtes d’11.30 a 13.30 hores.
La performance és, en paraules de María Gimeno, un projecte “que naix de la necessitat de posar en valor el treball de les dones artistes al llarg de la història de l’art”. Gimeno fa un recorregut ordenat pels capítols del llibre canònic La Historia del Arte, d’E.H.Gombrich, amb el qual tantes generacions han estudiat art en tot el món, i va “fent lloc” en l’obra, amb l’ajuda d’un ganivet de cuina, a les dones creadores, que sistemàticament hi han sigut excloses, per tal que ocupen el lloc que els correspon junt amb els seus contemporanis.
Guitarra també en femení
I com a antesala a este festival de creació cultural feta per dones, demà divendres, 25 d’abril, Amics de la guitarra de Diània, amb la col·laboració del Conservatori superior de música ‘Joaquín Rodrigo’ de València i de l’Ajuntament de Dénia, ha organitzat el concert “Guitarra en femení”. Serà a les 19.30 hores a la Casa de Cultura de Dénia. L’entrada és lliure. Hi actuaran les joves guitarristes Marta Andreu Bernat, Irene Sala Hernández i Empar Sánchez Muñoz.