Un total de 14 alumnes dels cicles formatius de Cuina i Gastronomia, Direcció de Cuina i Serveis en Restauració del Centre Integrat de Formació Professional de Dénia van participar ahir en una sessió formativa del programa nacional Servei Responsable. Esta activitat, impulsada per la Unitat de Prevenció Comunitària en Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament de Dénia, s’emmarca dins del compromís municipal per a la promoció d’un oci segur, responsable, saludable i de qualitat.
En el marc de col·laboració entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, del Ministeri de Sanitat, s’impulsen i es subvencionen accions de prevenció en drogodependències i altres conductes addictives des de l’àmbit local.
Una de les línies principals d’intervenció és la implantació del programa Servei Responsable, una iniciativa estatal que compta amb la col·laboració activa del sector hostaler i que té com a objectiu promoure un oci segur, saludable, responsable i de qualitat. En este marc, el programa ofereix formació per a sensibilitzar i capacitar les persones professionals de l’hostaleria, dotant-les d’eines per a la prevenció de riscos associats al consum abusiu d’alcohol i altres substàncies entre la seua clientela.
L’acció formativa es va estructurar al voltant de tres eixos principals:
- La implicació dels professionals de l’hostaleria en la prevenció de les drogodependències.
- El coneixement sobre les drogues, els seus efectes i la normativa legal vigent.
- El desenvolupament d’habilitats per a gestionar situacions conflictives relacionades amb el consum.
Entre els objectius específics de la sessió destaquen:
- Oferir informació clara sobre els efectes i riscos de l’alcohol i de les drogues il·legals més habituals.
- Aprendre a identificar els efectes de l’alcohol segons la quantitat consumida.
- Conèixer el marc legal que regula la venda i subministrament d’alcohol, especialment en relació amb l’edat, l’espai i la conducció. Tot emmarcat dins de la dispensació responsable.
- Reconèixer factors ambientals que poden afavorir la prevenció de situacions de risc com baralles, caigudes o marejos.
- Promoure actuacions de contenció i resposta davant situacions difícils.
- Desenvolupar habilitats per a afrontar problemàtiques relacionades amb el consum de substàncies.
Esta acció formativa és fruit de la col·laboració continuada entre la UPCCA i el CIPFP de Dénia, que mantenen el seu compromís per formar joves professionals capaços de contribuir a un model d’oci responsable, segur i de qualitat a la nostra localitat.