Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia s'adhereix al Pla Convivint de la Generalitat Valenciana per a construir dos centres per a persones amb malalties mentals i la segona residència de majors

L’Ajuntament de Dénia acordarà en el ple d'abril, que se celebra el dia 29, l’adhesió al Pla Convivint d'infraestructures de Serveis socials 2021-2025, promogut per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana. El Pla Convivint inclou entre els seus projectes tres actuacions llargament demandades per la ciutat de Dénia: la creació d'un Centre específic per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM); un Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) i una nova residència i centre de dia per a persones majors.

Tres projectes en els quals el govern municipal porta treballant des de la passada legislatura “amb gran esforç de l'anterior regidora de Serveis Socials, Cristina Morera”, ha subratllat l'actual edil de l'àrea, Melani Ivars.

Sobre aquest tema, l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha assenyalat que “es tracta d'infraestructures molt necessàries per a Dénia i la comarca, per als usuaris, els seus familiars i les associacions, i uns dels projectes més esperats per aquest equip de govern”.

El Centre de Rehabilitació i Integració Social, “és una de les assignatures pendents de la Generalitat amb la Marina Alta. No és l'únic recurs necessari per a millorar l'atenció al col·lectiu, però sí el més prioritari i el més reclamat per les associacions que treballen en aquest àmbit”, afirma Ivars. Un centre de les característiques del projectat a Dénia podrà atendre unes 55 persones.

Per part seua, en el Centre específic per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM), que se situarà en el mateix edifici, podran crear-se entre 20 i 40 places residencials. En els CEEM es presta assistència als usuaris segons les seues necessitats i inclouen allotjament i manutenció, programes individualitzats de rehabilitació, activitats educatives i culturals i tractament especialitzat.

Melani Ivars ha indicat que per a començar a “avançar el treball”, en el ple d'aquest mes d'abril també s'adonarà de l'acceptació per part de la Generalitat del terreny de 10.279 metres quadrats al costat de l'hospital de la Pedrera que l'ajuntament va oferir a la conselleria per a la construcció del CEEM i el CRIS. Així mateix, la regidora ha comentat que la Direcció General d'Infraestructures de Serveis Socials ha confirmat que el projecte d'aquests dos centres a Dénia està ja redactat i llest per a eixir a licitació.

La regidora de Polítiques del Major, Elisabet Cardona, ha sigut l'encarregada d'informar sobre el projecte de segona residència i centre de dia a la Ciutat. Ha començat la seua intervenció indicant que a Dénia hui dia el 20% de la població és major de 65 anys “i només tenim una residència, municipal i en funcionament des de fa més de 40 anys, amb una llista d'espera que, encara que s'ha reduït prou, ronda l'any o any i mig”. Per tot això “és prioritari que hi haja un altre centre residencial per a persones majors i portem anys estudiant fórmules per a fer-lo realitat”. De fet, l'ajuntament disposa d'una memòria tècnica valorada d'eixa segona residència i el centre de dia que traslladarà a la conselleria “per a agilitar els tràmits”.

Un altre aspecte imprescindible que l'ajuntament ja té avançat és la ubicació de la futura residència, una parcel·la municipal d'uns 4.000 metres quadrats al carrer d’Apol·lo, pròxim també a l'hospital de la Pedrera, que el consistori cedirà a la Generalitat per a la construcció del centre.

Per les condicions d'aprofitament de la parcel·la, pot construir-se un edifici de 4 plantes amb, almenys, 140 places residencials i altres 20 places per a estades diürnes.

Respecte a la gestió del nou centre per a persones majors, l'alcalde ha subratllat que hauria de correspondre a la conselleria, que és la que té les competències en la matèria.

Grimalt ha recordat que la residència actual de Santa Llúcia “és de les poques que queden de titularitat municipal i la nostra intenció és que la conselleria se’n faça càrrec”. En l'actualitat, el dèficit de la residència ronda el milió d'euros, quantitat que cobreixen les arques municipals.

L'any passat, amb la crisi sanitària provocada per la COVID-19, el pressupost inicial destinat a Santa Llúcia es va incrementar en 200.000 euros per a la compra de material de protecció i reforç del personal. En 2021, el pressupost total de la residència s'ha augmentat un 5% i és de 3,1 milions d'euros.

 

 

Dénia s'adhereix al Pla Convivint de la Generalitat Valenciana per a construir dos centr...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina