Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

Dénia recupera el Magatzem dels Anglesos com a espai d'usos culturals

L'edificació de principis del segle XX és un referent de l'època daurada del comerç de la pansa a la ciutat

El magatzem que la Cooperativa Wholesale S.L. de Manchester va construir entre 1909 i 1910 en la plaça del Convent de Dénia per a depositar, seleccionar i envasar la pansa que exportava a Anglaterra i la resta d'Europa des del port de Dénia reviurà la seua esplendor en ple segle XXI. El govern municipal ha arribat a un acord amb la família Martí, propietària de l'immoble, per a llogar durant 25 anys part del conegut com Magatzem dels Anglesos i destinar-lo a usos culturals.

 

En concret, l’Ajuntament de Dénia disposarà d'un espai de 1.080 metres quadrats en la planta superior de l'edifici, per a crear un espai cultural i multifuncional, però, sobretot, ha indicat l'alcalde, per a “recuperar i mantindre aquest espai que està conservat com quan era magatzem de pansa, amb les seues estructures de ferro, fusta i canyís originals, i posar-lo a la disposició de la ciutadania”.

 

La intenció és deixar l'estada com està, amb les bigues, les fulles de ferro que sostenen el sostre i que van ser fabricades i portades d'Anglaterra, i, si fora possible, encara que és difícil, el canyís que cobreix el sostre. L'edifici –ha assenyalat Grimalt- “és testimoni importantíssim d'aquella època tan esplendorosa de la ciutat” i la idea, que es plasmarà en el projecte que en breu redactarà el consistori i en la posterior rehabilitació, “és intentar conservar tot el que hi havia”.

 

El projecte també preveu que, al costat d'aquests usos culturals als quals es destinarà la sala del Magatzem dels Anglesos –exposicions, conferències, esdeveniments-, es dedique una part a exposar material relacionat amb l'època del comerç de la pansa a Dénia que contextualitze l'espai.

 

L'alcalde, Vicent Grimalt, ha fet aquestes declaracions en el transcurs d'una visita al Magatzem dels Anglesos acompanyat del regidor de Cultura, Raül García de la Reina, i de Tino, Koke, Amparo i Poto Martí, en representació de la família propietària de l'edifici.

 

Els avis dels actuals propietaris van comprar el negoci a la Cooperativa Wholesale després de la Guerra Civil espanyola, recorda Tino Martí. El comerç de la pansa ja havia entrat en decadència i va anar guanyant terreny l'exportació d'altres productes, com a cacauets o taronges, que la família Martí va mantindre fins a finals dels anys 60 del passat segle XX, quan tanca el negoci.

 

Ara, gràcies a la predisposició de totes dues parts, la ciutat de Dénia recuperarà un espai emblemàtic de la seua història més recent i guanyarà un nou espai cultural i expositiu obert al públic.

Dénia recupera el Magatzem dels Anglesos com a espai d'usos culturals
Dénia recupera el Magatzem dels Anglesos com a espai d'usos culturals
Dénia recupera el Magatzem dels Anglesos com a espai d'usos culturals

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina