La regidora de Territori i Qualitat urbana, Maria Josep Ripoll, i el regidor d'Hisenda, Paco Roselló, han presentat hui l'Agenda Urbana 2030 de Dénia, un pla d'acció vinculat a l'Agenda 2023 espanyola i europea i als Objectius de Desenrotllament Sostenible (ODS), especialment al número 11, que és “aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.
Després de realitzar un diagnòstic, basat en els plans estratègics que ja desenrotlla l'ajuntament, el pla de govern i altres indicadors, a més d'en un procés participatiu que ha inclòs a equips tècnics, l'equip de govern i ciutadania en general; Kalmas, l'empresa redactora de l'AU, va procedir a elaborar una anàlisi DAFO (debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) de la situació, que ha derivat en l'elaboració d'una estratègia estructurada en tres eixos, amb les corresponents accions, ha explicat la regidora de Territori.
Eix 1_______________________________ Territori resilient i naturalesa activa
Té per objecte protegir i valorar el territori i el patrimoni natural-paisatgístic, garantint la seua resiliència davant el canvi climàtic, i revertir processos de degradació ambiental.
En este primer eix, ha afegit Ripoll, l'Agenda Urbana proposa la creació d'un Pla de recuperació del litoral i d'adaptació al canvi climàtic que contemple la restauració de sistemes dunars i vegetació litoral autòctona, o accions de conscienciació ciutadana sobre la vulnerabilitat de la costa. També la creació de corredors ecològics i una estratègia contra incendis forestals urbans.
“Moltes d'estes qüestions –ha matisat la regidora- ja les estem treballant, però ens fa falta este document d'Agenda Urbana per a sistematitzar les accions”.
Eix 2______________________________ Ciutat integrada i cohesionada
En este segon eix, la primera acció proposada és la creació d'un parc públic de vivenda de lloguer assequible i vivendes col·laboratives, “un tema del qual portem temps parlant i que ha sigut contemplat en el Pla General Estructural de la ciutat”.
En este apartat apareix també la necessitat de reforçar el transport públic i la seua connexió amb la Xara i Jesús Pobre. I en este punt, Ripoll ha recordat que està a punt d'eixir a licitació el contracte del nou transport públic de Dénia.
Les altres dos accions d'este eix 2 són la reurbanització d'espais públics amb criteris d'accessibilitat universal i perspectiva de gènere i un pla d'inclusió digital per a persones majors i col·lectius vulnerables.
Eix 3______________________________ Economia d'abast i transformació digital
Proposa desestacionalitzar el turisme i promoure un turisme responsable i de qualitat, “un àmbit en el qual Dénia ja té un llarg recorregut de treball”.
“També s'insistix en este punt, per exemple, en la regulació de la vivenda turística, que Dénia ja està duent a terme, o en el desenrotllament de ferramentes de mesurament de la petjada turística. El Pla de Turisme Intel·ligent ja està treballant en això”, ha afegit la regidora.
Es recomana també el reforç del teixit comercial de proximitat i la creació d'un Observatori Urbà de Dénia.
L'Agenda Urbana de Dénia tindrà concreció en una pàgina web on la ciutadania podrà controlar i supervisar quines són les polítiques que es desenrotllen des de l'Ajuntament, com s'estan executant les accions i si s'estan alineades amb els ODS.
El projecte Agenda Urbana 2023 de Dénia s'inclou en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació 2021 i es finança amb fons europeus Next Generation.