Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

L’Ajuntament de Dénia organitza un programa d’activitats culturals amb motiu de l’Any Sorolla

Amb motiu de la celebració del centenari de la mort del pintor valencià Joaquín Sorolla, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Dénia ha preparat un programa d’activitats que es desenvoluparà entre els mesos d’abril i octubre de 2023. El programa inclou la projecció d’un documental per a conèixer un poc millor els vaivens de la seua vida personal i artística; un espectacle homenatge, creat expressament per a la celebració, en què es barregen la poesia, la música i la dansa, i una conferència enfocada a les impressions de Sorolla sobre Dénia i la seua passió per l’elaboració de la pansa.

 

La programació és la següent:

 

19 d’abril

DOCUMENTAL:  SOROLLA, EL TRIUNFO DE LA LUZ  

Presentació del documental i col·loqui a cura del director, Batiste Miguel

 

“La seua història cal contar-la a l'inrevés, èxit primer i oblit després”. Així comença el documental Sorolla, el triunfo de la luz, un treball on es reuneixen les emocions que l'obra del pintor valencià suscita en els espectadors i, en paral·lel, una anàlisi de l'evolució i vaivens de la crítica respecte a l'obra de Sorolla. Són quatre anys de rodatge que transcorren a través de la vida del pintor i els llocs d'Espanya on va treballar. No falten, per descomptat, la platja de la Malva-rosa a València, la seua casa de Madrid, el Alcázar de Sevilla o l'Alhambra.

 

La seua generació va significar el cim de segles d'evolució artística i entre tots, probablement, Sorolla era el millor, per això va tindre un èxit fabulós. Però les tendències van canviar a una velocitat vertiginosa i el món de l'art els va oblidar. No obstant això, el públic mai li va donar l'esquena perquè la seua llum arriba directament al cor. Ha sigut el gust popular el que ha provocat de nou l'apreciació dels crítics i els historiadors. Una trajectòria que desmenteix tots els clixés sobre la història de l'art.

 

Casa de Cultura. Espai d’Art Joan Castejón, 19 h

En castellà. 52’. Entrada lliure fins a completar aforament.

 

 

16 de juny

ESPECTACLE: PALABRA, MÚSICA Y DANZA PARA JOAQUIN SOROLLA

pel grup  Mediterranean Guitar

Veu narrada i recitada: Gloria Sevilla

 Guitarra: Toni Cotolí

Violoncel: Gloria Aleza

Dansa: Irene de la Rosa

 

Un espectacle original i únic entorn de la figura del més internacional dels pintors valencians, Joaquín Sorolla, l'obra i la vida del qual ha inspirat tretze grans escriptors i escriptores contemporanis valencians o establerts en la nostra comunitat. Tots els relats i poemes són inèdits, creats específicament per a aquest espectacle, constituint la primera producció contemporània íntegrament realitzada per a portar l'obra i vida de Joaquín Sorolla als escenaris.


La paraula parlada farà un recorregut partint dels pares de Sorolla i la seua infància, per a avançar, entre versos, guitarra, violoncel i dansa, per la seua obra pictòrica; la mar, la llum, els xiquets, les dones o la col·lecció de la Hispanic Society, acabant amb el relat, en la veu de la seua estimada Clotilde, després de la defunció del pintor i la seua rebuda multitudinària a València en 1923.


El violoncel i la guitarra clàssica, mitjançant una curada selecció de temes, ressalten les emocions d'aquest viatge, des de la infància fins al pas a la immortalitat, d'aquest insigne artista valencià, a vegades mitjançant un registre lluminós, concorde a la inigualable llum de la seua obra, i en altres, en to solemne i profund, acompanyant el dolor i la pèrdua de facultats dels seus tres últims anys i posterior final.


La projecció d'una selecció de fotografies i de les obres que han inspirat als escriptors per a cadascun dels poemes i relats proporciona a l'espectador una completa immersió audiovisual i sensorial.

 

Teatre Auditori del Centre Social.  20 h

En castellà. Entrada lliure fins a completar aforament.

 

 

19 d’octubre

CONFERÈNCIA: JOAQUÍN SOROLLA EN DÉNIA Y EL TRABAJO DE L’ESCALDÀ

per David Gutiérrez Pulido

 

Conferència on s'explicaran les visites del pintor a Dénia, la lectura de les seues cartes amb les seues impressions i el procés de l'elaboració de la pansa amb els dibuixos, notes de color, pintures i impressions que el pintor va tindre i va realitzar en la seua obra.


David Gutiérrez Pulido, historiador de l'art, investigador, gestor cultural i especialitzat en la figura de Joaquín Sorolla a la Marina Alta, va ser guanyador del I Premi d'Investigació Vila de Xàbia amb l'obra Xàbia en la vida i obra de Joaquín Sorolla. Des de l'any 2019 organitza visites culturals relacionades amb la figura de Sorolla a Xàbia i Jesús Pobre.

 

Casa de Cultura. Espai d’Art Joan Castejón. 19.30 h

Entrada lliure fins a completar aforament.

 

 

 

 

L’Ajuntament de Dénia organitza un programa d’activitats culturals amb motiu de l’Any Sorolla

Altres notícies

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina