Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La campanya del Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones posa l'accent en les activitats de sensibilització de la població infantil i jove

La Regidoria d'Igualtat, amb el suport del Consell de les Dones, ha dissenyat una campanya d'accions i activitats relacionades amb el Dia Internacional de l'eliminació de la violència contra les dones, que se celebra el 25 de novembre. Una programació en la qual destaquen nombroses iniciatives dirigides a l'alumnat d'infantil, secundària i batxillerat, “perquè és fonamental treballar en la sensibilització i conscienciació de la població infantil i jove per a evitar i minimitzar estes conductes en les persones adultes. Educar en igualtat és el principal objectiu de la regidoria, atenem les propostes i inquietuds dels centres escolars que se'ns plantegen en les reunions amb les coordinadores d'igualtat i convivència, sense oblidar que no hi ha edat i mai és tard per a aprendre, desconstruir-se i tornar a construir-se en igualtat per a dones i homes”, assenyala el regidor d'Igualtat, Javier Scotto.

 

Com afirma l'educadora social i especialista en violència de gènere Marina Marroquí, qui participa també en la programació d'enguany, “no hem aconseguit ser la generació que erradique la violència de gènere i sexual, però tenim l'oportunitat d'educar a la generació que sí que pot aconseguir-ho”. “Creiem, a més, que afavorir la participació de la infància i gent jove en les dinàmiques entorn de la violència contra les dones és el germen d'una societat esdevenidora que no perpetue i reproduïsca models de conducta masclista”, afig Scotto.

 

En esta línia, durant el mes de novembre s'ha organitzat el II Concurs de dibuix pel 25N, dirigit a l'alumnat dels centres d'educació primària i secundària. El concurs té dues categories en primària i una en secundària i, igual que en la passada edició, amb els dibuixos guanyadors de cada categoria es crearan punts de llibre que l'ajuntament editarà i distribuirà als centres educatius i la ciutadania.

 

La Regidoria d'Igualtat també acostarà als centres educatius el IV Pla d'Igualtat d'oportunitats entre dones i homes de Dénia (2023-2027), que es va presentar oficialment ahir dijous. I ho farà repartint a cada centre del municipi plafons amb les imatges que la dissenyadora Marta Colomer (Tutticonfetti) ha creat per a il·lustrar cadascuna de les huit àrees del pla.

 

Tallers i prevenció

 

El dilluns 20 de novembre, la directora, guionista i escriptora Mabel Lozano impartirà a l'alumnat dels instituts de Dénia un taller de formació i sensibilització contra el tràfic, l'explotació sexual i la prostitució 2.0 de dones i menors. En la sessió es projectarà el curtmetratge documental Biografia del cadàver d'una dona (premi Goya en 2021) i el material audiovisual de les campanyes ‘Tik Tok Tràfic’, ‘Posa't en la seua pell’, ‘Et crec’ i ‘Això no és sexe’, totes produccions de Lozano, i seguidament s'obrirà un col·loqui del públic amb la directora. Col·labora en esta activitat l'associació Matria.

 

Una altra gran activista en la lluita contra la violència cap a les dones, Marina Marroquí, tindrà una trobada amb l'alumnat d'educació secundària i batxillerat els dies 21 i 22 de novembre. A través de l'humor del monòleg Això no és amor, Marroquí realitza un recorregut per la societat que ens educa, música, televisió, anuncis, cinema… en el qual es treballa la mentalitat crítica dels joves i la interiorització tòxica de l'amor romàntic, amb l'objectiu d'incidir en la prevenció i detecció precoç de la violència de gènere.

 

Finalment, l'alumnat, esta vegada del col·legi de La Xara i de l'IES Maria Ibars, també participarà activament en l'acte de lectura del manifest del Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones (24 de novembre, 12 hores, plaça del Consell) llegint els fragments que han treballat i elaborat en els seus centres per a este dia. Després de la lectura, la companyia valenciana Marea Dansa representarà l'espectacle Roda.

 

Una mirada positiva

 

Altra de les idees força de la programació d'enguany és sostindre una mirada positiva sobre les dones: dones fortes, empoderades, visibles, valentes, com plasma el lema “Històriques, juntes, lliures” que destaca en les lones dissenyades per Vera Yin Yang que es col·locaran als balcons dels ajuntaments de Dénia, la Xara i Jesús Pobre, així com en edificis públics municipals, centres educatius i associacions que formen part del Consell dels Dones “per a fer partícip a la ciutadania i que se sume a la lluita contra la violència de gènere, amplificant així el missatge de la campanya, un crit sord per a emmudir el masclisme”, aclareix Scotto.

 

Sobre la base de les necessitats detectades en el procés de participació pública que va precedir a la redacció de l'IV Pla d'Igualtat d'oportunitats, la Regidoria d'Igualtat ha editat un tríptic amb informació sobre els recursos existents per a dones. Es distribuiran un total de 6.000 exemplars en 64 punts de recollida de Dénia, la Xara i Jesús Pobre.

 

Quant a les activitats per al públic en general, el diumenge 19 de novembre, a les 19 hores, es projectaran en el Centre Social els documentals Ava i Pornoxplotación. Cap. II, de la directora Mabel Lozano, qui participarà en un col·loqui posterior amb el públic. Col·labora en esta activitat l'associació Matria.

 

Del 20 al 26 de novembre, s'instal·larà a la Sala d'Oci del Centre Social l'exposició de cartells sobre el Dia de l'eliminació de la violència contra les dones realitzats per l'alumnat de les Aules de la Tercera Edat de Dénia, “perquè els nostres majors també s'impliquen a aconseguir una societat més justa i igualitària”, afirma el regidor.

 

 I del 21 al 27 de novembre, una altra exposició, “Força interna”, de l'artista Alba Lepany, esta vegada en el Mercat Municipal i amb la col·laboració de l'Associació de mestresses de casa de Dénia, “demostrant la interseccionalitat necessària en la lluita contra la violència de gènere”.

 

El 24 de novembre, des de les 10 del matí, l'associació Matria durà a terme la seua campanya de vacunació contra la violència de gènere, al carrer de la Via.

 

I la programació d'enguany finalitzarà el dissabte 25 de novembre amb dues propostes a la sala d'exposicions d'Els Magazinos. A les 18.30 hores, la doctora en Periodisme per la Universitat de València i docent en el Màster Universitari en intervenció interdisciplinària en violència de gènere Lola Bañón Castelló, impartirà la conferència “Poder i empoderament: reptes dels dones en l’espai públic”. A continuació (20 hores), María Juan, actriu, còmica, pallassa i comunicadora, interpretarà el monòleg Riures.

 

“Reivindicació, manifest, educació, però també tallers, cultura, exposicions, documentals, monòlegs amb humor crític, en els quals esperem la participació de la ciutadania de Dénia, homes i dones”, conclou el regidor d'Igualtat.

La campanya del Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones posa ...
La campanya del Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones posa ...
La campanya del Dia internacional de l'eliminació de la violència contra les dones posa ...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina