Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

'Setmana de passió' pel patrimoni i els museus de Dénia

El departament d’Arqueologia i Museus ofereix un pla de visites guiades per a Pasqua

EL CASTELL DE DÉNIA. LA FORTALESA DES DE FORA.

HISTÒRIA I PROJECTES DE RESTAURACIÓ

 

El Castell és, sense dubte, el monument més visitat de la ciutat. No obstant això, són pocs els que coneixen la fortalesa “per fora”. Aquesta Pasqua els oferim la possibilitat de realitzar un recorregut per l’exterior i contemplar-la des d’un altre punt de vista: veure les muralles com els soldats que les guardaven.

 

La visita s’iniciarà amb la possibilitat d’accedir al pas de ronda i recórrer part de la fortalesa amb un passeig sobre les muralles i torres emmerletades que tancaven la ciutat medieval; de descobrir accessos desconeguts, o de contemplar defenses que segur han passat desapercebudes.

 

La visita es detindrà a la “Bateria de la Mar”, entre les torres del Llavador o Senieta i la del Galliner, per analitzar les arquitectures i contemplar la inscripció epigràfica fundacional del mestre d’obres ONOFRE MIRALLES, 1539. I, sobre tot, coneixerem de primera mà el procés de rehabilitació, actualment en curs, que contempla l’accés a la fortalesa des del port i el raval mariner.

 

Dissabtes 1, 8 i 15 d’abril

Dilluns 3, 10 i 17 d’abril

11:00 hores

Punt d’ encontre: Plaça de Valgamdeu

Aquesta visita no és apta per a persones amb mobilitat reduïda.

 

 

DESCOBRIR EL CASTELL DE DÉNIA

El Castell de Dénia és l’emblema de la ciutat i el seu vigilant sempitern. Des de dalt es pot contemplar la grandesa de la ciutat i entre les seues muralles podem llegir els segles d’història gravats en cadascuna de les pedres que el conformen. Descobrir el Castell és una visita que pretén aproximar-nos a aquesta llarga història, revelada en cadascun del espais de l’interior de la fortalesa. El recorregut s’inicia en la part baixa del recinte per a anar ascendint i descobrint les zones més emblemàtiques i culminar la visita al cim, en el Museu Arqueològic.

 

Diumenges 2, 9, i 16 d’abril

Dijous 6 i 13 d’abril

11:00 hores

Punt d’encontre: peu de la torre del Consell, davant del quiosc de venda de tiquets.

 

DÉNIA VISTA DES DE L’ALT. PALAUS, MUSEU I CELLER

 

Amb aquesta ruta es pretén introduir el visitant a una perspectiva diferent de la ciutat; Dénia vista des de l’alt. Es coneixeran tant les restes dels palau medieval com l’ampliació renaixentista duta a terme per Lerma, el duc que va ser marqués de Dénia, hui seu del Museu Arqueològic de la ciutat. De manera exclusiva, s’obrirà el celler per admirar les ceràmiques presents a les nostres llars durant els segles XI i XII.

 

Divendres 7 i 14 d’abril

11:00 hores

Punt d’encontre: Esplanada del Governador. Cim del Castell de Dénia.

 

 

EL MÓN DELS JOGUETS DE DÉNIA

 

Camions, nines, arrossegalls, vaixells, trens… va haver-hi un moment en la història del segle passat en el qual Dénia estava impregnada de l’olor de la infància. La ciutat es va convertir en un món on tot girava al voltant dels joguets. Aquest món hui està recollit en el Museu del Joguets, en el qual xiquetes i xiquets poden gaudir i el adults poden tornar a sentir aquelles llunyanes sensacions que provocaven el joguets. La visita pretén aproximar a xicotets i grans com era eixe món, com es fabricaven i mostrar en viu alguna peça en la que es podrà apreciar que no han canviat tant com pensem.

 

Dilluns 3, 10 i 17 d’abril

19:00 hores

Punt d’encontre: Museu del Joguets

 

 

MUSEU DE LA MAR. DÉNIA I LA MAR: UNA HISTÒRIA DE DESCOBRIMENTS

 

El Museu de la Mar s’ubica a un antic magatzem portuari, del primer terç del segle XX, que greument afectat pels bombardejos de la Guerra Civil, fou reconvertit a llonja del peix. En tots els moments i a totes les èpoques històriques hi ha un lligam indissoluble de Dénia amb la mar i el seu port, i ahí és on vol incidir aquesta mostra. El visitant observarà nombroses restes arqueològiques de procedència subaquàtica i contemplarà objectes relacionats amb la pesca i amb la navegació. Són de destacar la col·lecció fotogràfica del primer terç del segle XX i el conjunt de maquetes del modelista naval Antonio Simó Ayza.

 

Dimecres 5 i 12 d’abril

Dijous 6 i 13 d’abril

19:00 hores.

Punt d’encontre: Museu de la Mar de Dénia

 

 

MUSEU ETNOLÒGIC DE DÉNIA. ENTRE RANDES I PANSES

 

El segle XIX va suposar per a Dénia un moment d’esplendor que va deixar la seua empremta en la transformació del casc urbà i en un nou paisatge agrícola. El monocultiu de la pansa es va convertir en l’eix de l’economia local, donant com a resultat una ciutat del segle XIX avançada i moderna.

En el Museu Etnològic de Dénia podrem visitar les dues cares de la moneda: com vivia la burgesia entre randes i luxe; i com era la producció i la vida agrícola que, entre panses i escaldades va permetre l’ascens social i econòmic.

No només s'incidirà en el contingut museístic, sinó també al continent, ja que l'edifici, al cor històric de la ciutat, és un exemple magnífic dels immobles d'aquesta burgesia.

 

Dimarts 4 i 11 d’abril

Dimecres 5 i 12 d’abril.

11:00 hores.

Punt d’encontre: Museu Etnològic de Dénia

Aquesta visita no és apta per a persones amb mobilitat reduïda.

 

 

És necessària la inscripció prèvia a jagulles@ayto-denia.es o al telèfon 966420260, de dilluns a diumenge en horari de 10 a 13 hores.

 

 

'Setmana de passió' pel patrimoni i els museus de Dénia
'Setmana de passió' pel patrimoni i els museus de Dénia
'Setmana de passió' pel patrimoni i els museus de Dénia

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina