L'alcalde de Dénia i regidor de Turisme, Vicent Grimalt, i la tècnica del Departament de Turisme, Eva Asperilla, han presentat este matí del dimecres 15 de maig, l'informe amb els resultats de l'enquesta realitzada per a conéixer l'opinió de la ciutadania sobre l'activitat turística a Dénia, com a primera acció que s'ha desenvolupat dins del projecte “Pacte Local per un Turisme Sostenible”. A més, durant el matí, s'han presentat les Jornades participatives i de sensibilització de Turisme Sostenible, que emanen de les temàtiques més rellevants de l'enquesta realitzada i la nova web deniafuturista.es, on es pot trobar tota la informació.
Procés participatiu a la ciutadania
Entre el 27 de març i el 22 d'abril, en el marc del projecte “Pacte Local per un Turisme Sostenible”, es va organitzar un procés participatiu per a conéixer l'opinió de la població sobre diversos aspectes de l'activitat turística a Dénia, amb la finalitat de reunir propostes de millora de la sostenibilitat turística de destí.
En l'enquesta es plantejaven qüestions relatives els aspectes positius i negatius que té l'activitat turística a Dénia, al lloguer turístic, l'accés a l'habitatge habitual, l'ocupació, la mobilitat en el municipi, la conservació dels recursos naturals i patrimonials, els servicis turístics (allotjament, restauració, oci), les activitats turístiques amb impacte en la identitat cultural de Dénia (costums, tradicions, llengua…) o com perceben els enquestats la convivència entre residents i turistes.
“L'enquesta és el primer pas d'este projecte de sensibilització, amb el qual volem obtindre respostes i donar solucions a algunes de les grans preocupacions o reptes de futur per a Dénia com a destinació turística. Amb l'enquesta hem identificat els punts en els quals hem de treballar”, ha indicat Vicent Grimalt.
Aspectes positius i negatius de l'activitat turística
En el sondeig van participar 512 persones, dels quals el 73% són ciutadanes i ciutadans de Dénia i el 69% té entre 30 i 65 anys. Entre els aspectes més positius de l'activitat turística, estan el seu impacte econòmic com a dinamitzador de l'ocupació i de l'economia, que genera riquesa en el municipi, que són els factors clarament més votats (per un 58% dels participants). I com a aspectes negatius observem la identificació de factors com la massificació, especialment en temporada alta (20%), els problemes d'habitatge, i mobilitat (17% en els dos casos) o el respecte al medi ambient i als recursos naturals, així com disminució en la qualitat dels servicis públics i privats (13% en els dos casos) en temporada alta.
Quant als aspectes negatius, respecte a l'allotjament turístic, la manca de lloguer anual (a causa de l'increment de lloguer turístic), la pujada de preus i la impossibilitat dels joves per a accedir a l'habitatge són els aspectes negatius més nomenats pels enquestats. De fet, el 66% dels enquestats considera que és un problema, sobretot per la convivència entre els dos tipus d'habitatges (turístiques i habituals) (33%), i que l'excés d'habitatges de lloguer turístic (24%). Respecte a l'habitatge habitual preocupa majoritàriament el lloguer anual (32%), la gentrificació (27%) i la compra d'habitatge.
L'ocupació és també percebut amb preocupació pels participants, ja que un 46% estima "difícil" tindre un treball de qualitat a Dénia. Entre les principals dificultats del mercat laboral, es troben l'alta dependència que té el sector turístic en l'ocupació (65%), els baixos sous (49%), els treballs temporals (40%) i l'alta estacionalitat (36%).
“Amb el que respecta a la mobilitat, es detecten preocupacions de les quals ja som conscients”, ha indicat l'alcalde, “com són el transport públic i l'aparcament. No obstant això, crec que és molt positiu que, un 67% dels enquestats haja clar d'aconseguir una Dénia més sostenible, passa per ampliar el servici de transport públic, i un 55% per tindre més places públiques d'aparcament. Són dos mesures combinades amb habilitar itineraris segurs per a vianants i bicis, augmentar les zones sense trànsit de vehicles, limitar el trànsit en el centre. No anem, doncs, tan desencaminats...”
D'altra banda, hi ha preocupació també per l'impacte de massificació turística en el nostre entorn natural i sobre el patrimoni cultural: un 50% de les respostes manifesten preocupació per la quantitat de visitants; però un 59% apunta també a la falta de respecte o la conscienciació ciutadana.
Finalment, Grimalt ha assenyalat “que la convivència de la ciutadania amb el turisme no és dolenta, segons els resultats de l'enquesta, però, encara que no estem a un nivell encara de "turismofobia”, som conscients que ens trobem en un moment crucial per a no perdre l'equilibri entre una ciutat amigable per als seus habitants i atractiva per al seu turisme”.
Pacte Local per un Turisme Sostenible
L'enquesta, era el primer pas del projecte participatiu ‘Pacte Local per un Turisme Sostenible’, impulsat des del Departament de Turisme, l'eslògan del qual és “Dénia Futurista” i que pretén sensibilitzar i involucrar als ciutadans, als turistes i als segons residents, empresariat turístic, associacions, etc., en l'evolució sostenible del destí. La finalitat és, després d'arreplegar la visió de totes les parts implicades, així com les diferents propostes, establir les bases d'un ‘Pacte Local per un Turisme Sostenible’, que afronte els reptes del sector turístic en el mitjà i llarg termini, on tant l'Ajuntament de Dénia com el major nombre possible d'agents involucrats en l'activitat turística es comprometen a fer de Dénia una destinació turística més sostenible.
Com ha indicat l'alcalde, “ja estem treballant en molts dels aspectes destacats per les persones que han contestat a l'enquesta: la millora del servici de transport urbà; la creació de grans bosses d'aparcament envoltant el nucli urbà; els projectes de turisme experiencial, com ‘Viu la posidònia’, per a convertir el nostre entorn natural i el respecte per ell en part de la nostra riquesa turística”. Però, ha continuat, “d'altra banda, tenim grans reptes, sobretot en el tema de l'habitatge, ja que és necessària una regulació de l'habitatge turístic, en una doble vessant: garantir convivència i civisme i garantir habitatge a llarg termini a qualsevol persona que viva i treballe a Dénia”.
“El segon gran repte és l'ocupació, encara que a Dénia les dades d'ocupació són bons, és evident que la qualitat del treball no és percebuda com a positiva, degut sobretot a l'estacionalitat que comporta el sector turístic. En este punt tornem, com sempre, a parlar dels esforços que s'estan fent a Dénia per a desestacionalitzar l'ocupació. Hem avançat molt, però ens queda un llarg camí, en el qual volem que ens ajude la ciutadania i el sector turístic”, ha comentat Grimalt.
Jornades Participatives de Turisme Sostenible
“Després de les enquestes i basant-se en les respostes obtingudes”, com ha comentat Eva Asperilla, “el següent pas ha sigut desenvolupar una primera fase de Jornades Participatives de Turisme Sostenible, l'objectiu del qual és que participen totes aquelles persones que estiguen interessades a formar part activa del desenvolupament sostenible de Dénia, com poden ser empresaris, ciutadans, turistes, segons residents, etc., per a abordar els desafiaments que cal afrontar a la ciutat”.
Les jornades es desenvoluparan entre dijous que ve 23 de maig i el 23 de juliol, i tindran lloc en l'edifici Portelles, al carrer Pare Pere, 17. Seran presencials, gratuïtes, amb aforament limitat a 50 persones, i en la majoria dels casos estaran obertes a tothom, però hi ha algunes que estan dirigides a diferents col·lectius. Les temàtiques de les Jornades s'han elaborat basant-se en les respostes de les enquestes, seran participatives i interactives, en les quals s'obrirà un debat sobre com enfocar les oportunitats i els reptes del turisme sostenible i s'arreplegaran les propostes encaminades a millorar la sostenibilitat turística de la ciutat.
“A partir de setembre, es realitzarà una segona fase de Jornades, tant amb noves temàtiques, com amb les temàtiques més exitoses de la primera fase. A més, s'organitzaran altres jornades de sensibilització de turisme sostenible, unes jornades de formació, on s'ensenyaran gestió de residus com millorar els nostres hàbits i altres aspectes d'interés per a tots que tindran lloc al juny i a partir de setembre”, ha assenyalat Asperilla.
Així mateix, en la temporada estival es llançarà una segona enquesta on es podrà captar de forma més àmplia la visió de turistes i segons residents.
En la pàgina web del projecte anomenada www.deniafuturista.es es pot trobar el calendari de les jornades on totes les persones interessades poden inscriure's.
A més, s'han exposat la resta d'opcions de participació i sensibilització de Turisme Sostenible que estan incloses en la web, on, a part del programa de jornades es pot dissenyar el futur de Dénia dibuixant, realitzar els reptes que es plantegen per a ser més sostenible, i altres opcions,
El projecte del Pacte Local per un Turisme Sostenible és finançat per fons Next Generation, dins del Pla de Sostenibilitat Turística en Destins PSTD 2021.